Európában a legrosszabb még most jön

Londoni elemzők: most már súlyos globális ipari recesszió

Súlyos recesszióban van a világszintű feldolgozóipar, sőt nagy valószínűséggel már a világgazdaság jelentős része is, és az ipari termelés visszaesése "drámai ütemben gyorsul" az egyik vezető londoni befektetési csoport által összeállított legújabb globális ipari beszerzőmenedzser-index (PMI) tanúsága szerint.

2008.10.02 15:18MTI

Londoni hitelminősítői elemzők azt jósolják, hogy az európai vállalati szektor számára még csak most következik a válság legnehezebb időszaka. A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlege, amely minden hónapban közzéteszi a világgazdaság feldolgozó szektorának egészére kivetített, a nemzetgazdasági mutatókból képzett saját beszerzőmenedzser-indexét, szeptemberről kiadott csütörtöki elemzésében azt írta: az általa vezetett globális feldolgozóipari aktivitási mutató a múlt hónapban 4,4 ponttal 44,2 pontra zuhant. 

Mind a havi csökkenés mértéke, mind a pontérték mélysége negatív rekord a JP Morgan globális beszerzőmenedzser-indexének 11 éves eddigi történetében, a 2001. szeptemberi amerikai terrortámadások utáni időszakkal holtversenyben. A ház londoni elemzői szerint a világ feldolgozóiparának "szélsőségesen gyenge" szeptemberi indexe erőteljes utalás arra, hogy a világgazdaság egészének nagy hányada is már recesszióban van. 

A globális gyáripari PMI-mutató olyan mélységben van, amely a feldolgozó szektor kibocsátási értékének súlyos visszaesését jelzi. Amikor az átfogó index legutóbb, 2001 végén hasonló szinten járt, a világ ipari termelése éves szintre átszámolva 6 százalékkal zuhant. A hivatalos adatok azt mutatják, hogy az idén júliussal zárult három hónapban a globális ipari kibocsátás 1 százalékkal csökkent.
 
A legutóbbi aktivitási mutató így a világgazdaság ipari szektorában mért, eddig mérsékelt visszaesés "drámai eszkalációját" jelzi, áll a JP Morgan csütörtöki londoni összesítésében. A ház "különösen megrázónak" nevezi az új megrendelések állományának részindexében kimutatott zuhanást: az átfogó ipari teljesítményindex e fontos alkotója az augusztusi 46,8-ről a múlt hónapban 40,8-re zuhant. Az új rendelések és a raktárkészletek részindexeinek hányadosa - amely előrevetítő módon jelzi a várható további ipari teljesítményt, és 1,0 feletti érték valószínűsít élénkülést - 0,87-re csökkent, ami az eddigi legalacsonyabb szint, áll a JP Morgan elemzésében. ű

A Standard & Poor's, a világ legnagyobb hitelminősítője csütörtökön Londonban közzétett adósminőségi elemzésében azt írta, hogy az európai vállalati szektor számára "a legrosszabb még csak most következik ... bőséges mennyiségű jelzés van arra, hogy a helyzet folyamatosan tovább romlik". A likviditás szűkös, különösen a spekulatív - vagyis a magas hozamú, nagy adóskockázatra besorolt - cégeknek, a hitelezők idegesek, a hitelfeltételek egyre nehezebbek az adósok szempontjából. 

Ráadásul most már egyik hónapról a másikra is nehéz megjósolni, hogy az adósságkibocsátók milyen piaci viszonyokkal fognak szembesülni, áll az S&P csütörtöki elemzésében. 

A hitelminősítő összesítése szerint a nála adóskockázati besorolással ellátott vállalati adósi kör 22 százalékára volt érvényben negatív kilátás vagy negatív előjelű felülvizsgálat a múlt hónapban, vagyis "a romlás egyértelmű" a 2007 végén mért 18 százalékos arányhoz képest. Az S&P számítási modellje szerint a spekulatív kategóriába sorolt cégadósi körben 2009 második negyedére várhatóan igen meredek ütemben 9,5 százalékra emelkedik a nem fizetővé válók aránya a június nulla, és a júliusi 0,47 százalékról.
 
A Financial Times csütörtökön, "vállalatvezetők és döntéshozók" véleményét idézve azt írta: a kontinentális Európa az amerikainál is mélyebb recesszió felé tart, mivel nincs meg a szükséges rugalmassága ahhoz, hogy reagálni tudjon a romló gazdasági helyzetre. A londoni üzleti napilap forrásai szerint az európai befektetői és vállalatvezetői kör azt szeretné, ha az euróövezeti jegybank (EKB) feladná az inflációra összpontosító pénzügypolitikáját, és az elhúzódó recesszió kivédésére koncentrálna. 

A Moody's Investors Service előző nap Londonban kiadott átfogó elemzésében azt írta: korábbi várakozásával ellentétben most már egyre valószínűbb, hogy a kelet-európai felzárkózó térség is megszenvedi a globális pénzügyi válságot, A nemzetközi hitelminősítő negyedéves helyzetértékelése szerint jóllehet Kelet-Európa egészében már három hónappal ezelőtt - az előző hasonló prognózis kiadásának idején - is látszott a kereslet és a piaci bizalom valamelyes kezdeti gyengülése, a Moody's még akkor is azzal számolt, hogy ez a térség kevésbé fogja megszenvedni a válságot, mint Nyugat-Európa. 

A pénzügyi válság azonban már olyan mély, hogy a nagy térségi gazdaságok bankszektorára és piacaira is elkezdett hatni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.