Szeretünk rossz emberek bőrébe bújni

Elképesztő: a számítógépes játék, amiből már 45 millió kelt el

Egyedül decembeben tízmillió talált gazdára a Grand Theft Auto legújabb kiadásából, a GTA V-ből, ami az egekbe röpítette a fejlesztő részvényeinek értékét.

2015.02.05 21:00ma.hu
Forrás: Take-Two Interactive

A népszerű játéksorozat ötödik része, melyben, ahogy korábban is, bűncselekményeket (rablás, autólopás, gyilkosságok és így tovább) lehet elkövetni, a franchise legnépszerűbb darabjává nőtte ki magát. A Los Angeles virtuálisan újraalkotott világában játszódó interaktív történetből annak ellenére adtak el tízmillió darabot az év végi hajrában, hogy már több mint 17 hónapja a piacon van a GTA V.

A Take-Two leányvállalataként működő Rockstar Games először Xbox 360 és Playstation 3 játékkonzolokon adta ki művét. Igen ám, de közben megjelent a konzolok új generációja, melyekre egy pofásabb, szebb látványt ígérő kiadással készült a Rockstar, amiből novemberi megjelenését követően másfél hónap alatt tízmillió példányt adtak el. Az eredeti GTA V tudhatja magáénak egyébként a szórakoztatóipari világ legnagyobb, rekordidő alatt eladott termék státuszát: három nap alatt 1 milliárd (igen, milliárd!) dollárt fialt a kiadónak.

A játék újrakiadása minden bizonnyal az egyik legjövedelmezőbb húzása volt a Take-Two-nak, amely így az előzetes várakozásokat messze felülmúló tőzsdei eredményekről tudott beszámolni. Mindezt úgy, hogy a játékosok legnagyobb tábora még ki sem próbálhatta saját platformján a mókát: a PC-sek csak idén márciusban vehetik meg a GTA V-öt. Ennek persze nyilvánvaló okai vannak: konzolon sokkal alacsonyabb a kalózkodás mértéke, vagyis nagyobb profitot lehet elérni rajta (a játékok átlagára is jóval magasabb, mint a PC-seké).

Nem csoda, hogy a zárás előtt álló üzleti év lesz a legerősebb a kiadó életében. Összességében a december 31-ével zárult negyedéve során a Take-Two 954 millió dolláros eladásról tudott beszámolni, ami majdnem 20 százalékkal szárnyalta túl az egy évvel korábbi hasonló időszak alatt elért 768 millió dolláros teljesítményt. Ezzel részvényenként 1,87 dolláros nyereségről számolhattak be, szemben az egy évvel korábbi 1,7 dolláros részvényenkénti profittal. Az elemzők egyébként 798 millió dolláros bevételt és részvényenként 1,52 centes nyereséget vártak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.