Kidobták, de mégis előkerült

Nézze meg a világ legrosszabb videojátékát, amit maga a gyártó dobott ki!

Egy új-mexikói szeméttelepen több száz kazettányit találtak abból az E.T.-videojátékból, amelyet több mint harminc éve az Atari gyártott - és dobott ki.

2014.04.28 07:29ma.hu

A vállalat 1982 karácsonyán dobta piacra az Atari 2600 konzolra szánt játékot, amely az elsők közé tartozott a filmekből született videojátékok közül.

Azonban a vásárlók tömegével küldték vissza a cégnek, a játék rémes kritikákat kapott. Noha a gyártó sohasem erősítette meg, hogy ő maga dobta volna szemétre a játékot, ám a legyártott mennyiség Új-Mexikóba történő szállításáról és eltüntetéséről akkoriban még a The New York Times is beszámolt.

Fotó: arstechnica.com/Megan Geuss

Most azonban újra reflektorfénybe került a feledni kívánt múlt, ugyanis az Xbox Entertainment Studios Zak Penn filmrendező irányításával dokumentumfilmet akart forgatni a videojáték sorsáról. Ezért kotrógépeket és buldózereket vezényeltek az új-mexikói Alamogordo városába, ahol mintegy kétszáz helybeli és videojáték-rajongó szeme láttára kezdtek neki a lebetonozott szemét megbontásának. Egyesek szerint akár milliónyi példány is rejtőzhet a szemétkupacok között az E.T. The Extraterrestrial című játékból.

A játékot 1982-ben 29,99 dollárért dobták piacra, manapság azonban az eBayen kevesebb mint 5 dollárért lehet hozzájutni.

Itt a világ egyik legrosszabb játéka

Már maga az űrhajó is meglepő, amivel E.T. megérkezik ebbe a különös játékba. Noha a gaming hőskorában a grafikai megoldások igencsak kezdetlegesek voltak, a legtöbb játékos nem értette, hogy mik azok a kötöttpulcsis motívumok és a norvégminta a képernyőkön. Nos, előbbi lyukakat jelölt, utóbbi talán erdőt, mindenesetre a fura épületekkel egyetemben a legtöbb elem semmire sem volt jó, és kevesen jöttek rá arra, hogy mit is kellene csinálniuk ahhoz, hogy teljesítsenek egy pályát. (Egyébként E.T. "telefonjának" három darabját kell megtalálni, majd újabb elemeket, hogy hazatelefonálhasson.)

A játékot egyébként a multitalentumnak tartott Howard Scott Warshaw (HSW) fejlesztette, akinek neve fémjelzett szinte minden programot az Atari 2600 konzolra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.