Gázhelyzet

Orbán szerint jelentőset léptünk az energiafüggetlenség irányába

Jelentőset lépett előre Magyarország az energiafüggetlenség irányába, már nem csak orosz gázt vehetünk. Sőt, ha Európában nem lenne válság, már előrébb tartana az ország is.

2014.03.28 06:08ma.hu

Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott a Világgazdaságnak adott interjúban, hogy Magyarországnak az az érdeke, hogy onnan tudjon gázt beszerezni, ahonnan akar.

Kifejtette: eddig csak orosz gázt tudott az ország beszerezni, még akkor is, ha Ausztria felől érkezett a vezetéken, csütörtök délutántól már más a helyzet, mert a szlovák csőhálózathoz is csatlakozott Magyarország, így a cseh hálózat révén észak-európai gázhoz is hozzájuthat. A függetlenség növelése céljából vették meg a gáztározókat is - tette hozzá.

Orbán Viktor az interjúban beszélt arról is, hogy Paksnak nemcsak a munkahelyteremtésben lesz szerepe, hanem az olcsó áram termelésében is.

A miniszterelnök szerint ha Európában nem lenne válság, már előrébb tartana az ország a munkahelyteremtésben, a lehetőségeket jelentősen befolyásolja a kontinens gazdasági állapota.

A keleti nyitás fontos ugyan, de nem pótolhatja a nyugati kapcsolatokat - mondta a miniszterelnök. Hangsúlyozva: elszánt az egymillió munkahely tíz év alatti megteremtésének ügyében, de kulcskérdés, hogy a nagy európai gazdaságok hogyan teljesítenek.

"Csehország példája biztató számunkra, hasonló nagyságú népességéből ötmillión dolgoznak, ezt akarjuk elérni" - tette hozzá.

A leszakadó régiók fejlődési esélyeivel kapcsolatban Orbán Viktor hangsúlyozta: a fejlesztési központok kialakítása lehet a kulcs, a sok munkahelyet teremtő, magas szolgáltatási színvonalat képviselő nagyvárosi központok kisugárzása lehet a felzárkózás motorja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.