"A Nabucco inkább politikai kezdeményezés"

Marad az orosz energiafüggőség londoni elemzők szerint

"Politikai indíttatású" kezdeményezésnek nevezte a Nabucco-gázvezetéktervet az egyik vezető londoni stratégiai kutatóműhely, amely megállapította azt is, hogy átértékelődik a nyugati hatalmak által az elmúlt másfél évtizedben kidolgozott "ambiciózus" globális külpolitika.

2009.09.15 16:46MTI

A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) által a világ katonai-biztonsági helyzetéről kedden kiadott, 400 oldalas éves jelentésben - Strategic Survey 2009 - az áll: az EU-nak szerződésszegés nélkül nincs sok lehetősége arra, hogy a következő 25 évben jelentősen csökkentse függőségét az orosz földgázszállításoktól, ráadásul a függés leépítési kísérleteinek is megvannak a kockázatai.

Ha ugyanis Európa agresszív próbálkozásokat tesz más gázforrások felkutatására, ám kudarcot vall, még rosszabb helyzetbe kerülhet, mivel elidegenítheti jelenlegi legjobb hosszú távú beszerzési forrását. Az IISS szerint a Nabucco-gázvezetéktervet mindeddig inkább "politikai kezdeményezésnek" tartják, mivel még egyetlen nagyobb gáztermelő sem vállalt kötelezettséget a vezetékrendszer feltöltésére. Azerbajdzsán - a legközelebbi termelő - sem vállalkozott erre, és egyébként sem lenne képes önmaga teljes mértékben feltölteni a Nabucco-vezetéket - áll a tanulmányban.

Az intézet szakértői szerint az ésszerű stratégia az EU részéről a fogyasztás csökkentése és a gázrendszerek jobb összekapcsolása, valamint a források "kimért ütemű" bővítése lenne. Ezzel elejét lehet venni az olyan "pánikintézkedéseknek", mint a Nabuccóhoz hasonló "politikai csővezetékek" építési ütemének erőltetése, mivel pánikra nincs ok - írták éves jelentésükben az IISS londoni elemzői.

A tanulmány szerint a folytatódó gazdasági válság és a nemzetközi erőkkel szembeni kihívás miatt az afganisztáni célkitűzések "minimalizálódnak", legalábbis az eredeti tervekkel összemérve. Az IISS szakértői úgy látják: az afganisztáni konfliktus eddigi nyolc éve után sincs semmiféle tényleges jele tartós előrelépésnek a nemzetközi stabilizációs erőfeszítések egyetlen területén sem.

A hivatalos és nem kormányzati forrásokból származó adatok egyaránt azt mutatják, hogy az erőszakcselekmények száma még nőtt is a déli és a keleti tartományok zömében, sőt átterjedtek Afganisztán nyugati részébe, és most már egyes északi tartományokban is mind aktívabbak a lázadó erők - áll az elemzésben.

Az IISS adatai szerint az idei év első felében 65 amerikai katona halt meg Afganisztánban; a tavalyi azonos időszakban 36 katonát vesztett az amerikai kontingens. Az elesett brit katonák száma 32 volt a 2008 első felében feljegyzett 20 haláleset után. A tanulmány szerzői "vitán felülinek" nevezik ugyanakkor, hogy Irakban jelentősen apadt az erőszakhullám a 2007 elején tapasztalt csúcspont óta.

Az intézet becslései szerint 2007 januárjában 3500 iraki polgári személy halt meg erőszakcselekményekben, idén júniusra azonban a havi halálesetek száma 340-re csökkent. Az elemzés szerint mindazonáltal nehéz meghatározni "e drámai csökkenés" okát, és azt is, hogy ez tartós maradhat-e.

Az amerikai hadsereg az Irakba vezényelt katonák számának megemelésével és az alkalmazott taktika módosításával magyarázza az erőszak enyhülését, más elemzők ugyanakkor a szektariánus háborúskodás nyomán végbement nagyarányú lakosságcserét látják a jelenség mögött.

A síita milíciák kitűzött célja volt a szunnita lakosság elűzése a vegyesen lakott bagdadi negyedekből, majd magából a fővárosból is. Különböző számítások vannak forgalomban arról, hogy ennek során hányan kényszerültek elhagyni lakhelyüket 2007 óta, de az amerikai hadsereg 350 ezerre teszi számukat - áll az IISS kedden kiadott éves elemzésében. A tanulmány szerzői szerint Kína most már nem feltétlenül fogadná "rémülettel" az észak-koreai rezsim hirtelen összeomlását, ha a Koreai-félsziget egyesítése nyugalmat eredményezne a térségben.

John Chipman, az IISS vezérigazgatója az éves jelentést bemutató londoni sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: Kína arra a következtetésre is juthat, hogy megkérdőjelezhető Észak-Korea mint szövetséges értéke. Ugyanis Phenjan atomfegyverkezési törekvései "nukleáris revizionizmushoz" vezethetnek Dél-Koreában, sőt Japánban is, és erősíthetik az amerikai érveket a regionális rakétavédelmi rendszer kiépítése mellett, amit Kína erősen ellenez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.