Cseppfolyósított gáz érkezhet?

Jeszenszky Géza: Norvégia segíthet a magyar energiafüggőség enyhítésében

Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, aki előző nap vette át a köztársasági elnöktől a megbízólevelet a norvég nagyköveti posztra, Oslóba, azt mondta: Norvégia segíthet a magyar energiafüggőség enyhítésében.

2011.07.22 18:31MTI

Az egyetemi professzor azt mondta, elképzelhetőnek tartja, hogy a skandináv államból Lengyelországon és Szlovákián keresztül cseppfolyósított gázt szállítsanak Magyarországra. Kulcskérdésnek nevezte a magyar energiafüggőség felszámolását; "ebben nagy örömmel fogok részt venni". Utalt arra, hogy Norvégia közismerten gazdag szénhidrogénekben, kőolajban és földgázban, "ez fontos lehet számunkra, esetleg onnan is lehet energiát vásárolni".
   
Jeszenszky Géza szerint a magyar társadalom nem ismeri eléggé Skandináviát és azon belül Norvégiát. Elmondta, miniszteri minőségében kétszer járt Norvégiában, akkor szeretett bele az északi országba, és tapasztalta meg személyesen is azt a sok értéket, amelyet "érdemes volna minél jobban meghonosítani nálunk".
   
Kiemelte, a norvég nép becsületességét, "a korrupció teljesen ismeretlen ebben az országban". Ugyancsak felhívta a figyelmet arra, hogy a norvégoknak a természet kedvelése és tisztelete mellett nagyon józan környezetvédelmi szemléletük van.
   
A leendő nagykövet a Magyarországi Kárpát Egyesület - az első, 1873-ban alapított magyarországi turistaegyesület - elnökeként kifejtette: szeretné erősíteni a magyarországi idegenforgalmat, a norvég természetjárókat és turistákat Magyarországra csalogatni, kiemelt céljának tekinti az egyesületi kapcsolatok erősítését.
   
Arról is beszélt, hogy a magyar mezőgazdasági termékeknek is lehetne ismét piacot találni, mint magyarázta, a rendszerváltozás előtt mélyhűtött termékeket szállítottak Magyarországról Norvégiába.
   
Céljaival kapcsolatban azt is megemlítette: a geotermikus energia központjának számító Izlandon is akkreditált nagykövet, és törekedni fog arra, hogy az ilyen energia hasznosításának technikája tovább terjedjen Magyarországon, amely ebből a szempontból a legkedvezőbb adottságokkal rendelkezik Európában.
   
Jeszenszky Géza - aki előreláthatólag az augusztus végi, szeptember eleji nagyköveti értekezlet után utazik ki Oslóba - azt is elmondta: az Országgyűlés külügyi bizottságában a nagykövetjelölti meghallgatáson a Jobbik éles bírálatot fogalmazott meg vele szemben Nyugat-barátsága miatt.

"Lényegében az fáj nekik, hogy én az antiszemitizmusukat nyilvánosan is elítélem és veszélyesnek tartom különösen a külpolitikai koncepciójukat" - mondta. Hozzátette, Kovács László volt külügyminiszter, a bizottság MSZP-s alelnöke elhatárolódott a Jobbik éles kritikájától és "korrekt politikai ellenfélnek" nevezte őt.

Jeszenszky Géza 1990-94 között állt a magyar diplomácia élén, majd az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének munkájában részt vevő magyar delegáció helyettes vezetőjeként dolgozott. Tagja volt a Nyugat-európai Unió közgyűlésébe megfigyelői státusszal delegált magyar küldöttségnek is, 1995-től 1998-ig a Magyar Atlanti Tanács elnökeként dolgozott, 1998 és 2002 között washingtoni nagykövet volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.