"Együtt értük el a sikereket"

Sakk és póker - a magyar gazdasági szabadságharc nagy csatáiról

A Sakk és póker - krónika a magyar gazdasági szabadságharc győztes csatáiról című könyv szerzője Wiedermann Helga, aki évekig kabinetfőnökként dolgozott Matolcsy György mellett, amíg a nemzetgazdasági miniszteri posztot töltötte be.

2014.03.12 01:30MTI
MTI

Matolcsy György jegybankelnök kedden a Sakk és póker című könyv bemutatóján kijelentette: "Együtt értük el a gazdasági sikereket", amelyeket az elmúlt négy évben teljesített az ország. 

A jegybankelnök egyben megköszönte a rendezvényen résztvevő Orbán Viktornak, hogy a 2010-es kétharmados győzelem birtokában mindvégig bátor gazdaságpolitikát folytatott.

A könyvbemutatón Orbán Viktor miniszterelnök mellett részt vettek a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagjai is. Barcza György, a Napi Gazdaság főszerkesztője kiemelte: a Kairosz Kiadó gondozásában megjelent könyv akár kézikönyvnek is tekinthető, hogyan kell tárgyalni az IMF-fel.

Azt is bizonyítja, hogy a pénzügyi függetlenség jóval fontosabb, mint az esetleg kedvező kamatok - tette hozzá. A különböző valuta- és gazdasági válságok is azt bizonyították, hogy egy-egy ország csak akkor tudott igazi gazdasági eredményeket felmutatni, saját lábára állni, ha azt követően, hogy levált valamilyen IMF-es programról, többet nem került a Nemzetközi Valutaalappal hitelkapcsolatba - mondta.

Példaként Törökország és Oroszország esetét hozta fel Barcza György. Arról is beszélt, hogy véleménye szerint a Gyurcsány-kormánynak annak idején úgy kellett volna megkötnie a Nemzetközi Valutaalappal a szerződést, hogy Magyarország 10 év alatt évi 2 milliárd eurót fizessen vissza.

Ehelyett az akkori szocialista kormány a megállapodásban 2010-től évi 4 milliárd euró törlesztését vállalta, és az ilyen gyors ütemű visszafizetés kockázatot jelent - tette hozzá az egykori banki vezető elemző.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.