OECD

A fejlődő gazdaságú országok visszafogják a többieket

Növekszik a gazdaság a fejlődő országokban, de a legnagyobb ide tartozó államokban lassul a növekedés üteme, így a közeljövőben csak közepes tempójú erősödésre lehet számítani a világgazdaságban.

2014.03.11 14:55MTI

Az OECD felhívta rá a figyelmet, hogy a pénzügyi helyzete több fejlődő országnak is romlott 2014 elején. Brazíliában, Indiában, Dél-Afrikában és Törökországban alapkamatot kellett emelni, és Kínában is egyre több a gazdasági kockázat.

A fejlődő gazdaságú országok növekedésének lassulása mellett az OECD szerint torzítja a növekedési adatokat a rossz amerikai téli időjárás és a japán forgalmi adó áprilisi emelése is.

A stabilitás érdekében a szervezet arra ösztönzi az Európai Központi Bankot és a japán központi bankot, hogy továbbra is élénkítsék a gazdaságot laza monetáris politikájukkal.

A párizsi székhelyű szervezet szerint a fejlett országokban 2014 első felében lassabb lesz a növekedés, mint 2013 második felében, de ez 2014 első negyedévében még nem feltétlenül mutatkozik meg az adatokban.

Az Egyesült Államokban 2014 első negyedévében 1,7 százalékos, Japánban 4,8 százalékos, Németországban 3,7 százalékos, Franciaországban és Olaszországban 0,7 százalékos, Nagy-Britanniában 3,3 százalékos, Kanadában 0,5 százalékos lesz a növekedés üteme.

Az OECD keddi tanulmánya egy időszakos jelentés, a szervezet májusban ad ki részletesebb adatokat a világgazdaság állapotáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.