34 tagállam

OECD: gyorsult az infláció

A tartósan alacsony infláció aggodalmat kelthet.

2014.03.04 13:25MTI

Az OECD számításai szerint a 34 tagállamban januárban, éves bázison, 1,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, szemben a 2013 decemberi 1,6 százalék növekedéssel.

A 19 nagy ipari és feltörekvő országot, valamint az Európai Uniót összefogó G20-csoportban az infláció lassult. A fogyasztói árak csak 2,6 százalékkal nőttek januárban a decemberi 2,9 százalékos drágulás után.

A G20-csoport tagjai közül az indiai, az indonéz, az orosz és a brazil infláció csökkenésével magyarázzák az elemzők az átlagos fogyasztói ár növekedési ütemének mérséklődését. A tartósan alacsony infláció aggodalmat kelthet egyes feltörekvő országokban, mert alááshatja a gazdasági növekedést.

A nagyobb OECD tagállamok közül januárban az Egyesült Államokban 1,6 százalékkal, Nagy-Britanniában 1,9 százalékkal, Olaszországban és Franciaországban 0,7 százalékkal, Japánban 1,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak.

Az OECD tagok közül az infláció Törökországban volt a legnagyobb (7,8 százalék), Görögországban (mínusz 1,5 százalék) a legkisebb. Magyarországon januárban éves bázisú alapon 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.