Megtévesztő névhasználat

Óvakodjon a Szent Korona Banktól!

A Szent Korona Bank megtévesztő névhasználata ellenére nem bank, pénzügyi szolgáltatások nyújtására nem jogosult, az általa kiállított igazolás fizetési kötelezettségek kiegyenlítésére nem használható; ellene azonban szakhatósági fellépésre nincs lehetősége a jegybanknak.

Az MNB közleménye hozzáteszi, hogy az ügyben büntetőeljárás folyik.

Számos, egymástól független jelzés érkezett az MNB-hez, arról, hogy egyes adósok a törvényes fizetőeszköz helyett az úgynevezett Szent Korona Magyar Nemzeti Fejlesztési Bank Innovációs és Tőketársaság (Szent Korona Bank) által kiállított teljesítési igazolással kívánnak eleget tenni fennálló fizetési kötelezettségeiknek. Az MNB egyértelműen elhatárolódik e jelenségtől és vissza kívánja szorítani azt.

Az elérhető információk alapján az MNB megállapította: Szent Korona Bank elnevezésen társaság sem a hiteles cégnyilvántartásban, sem az internetes honlap regiszterben nem szerepel, ilyen néven a hatályos jogszabályoknak megfelelően létrehozott jogi személy nem lelhető fel.

A hitelintézeti törvény nem határoz meg egy nem létező gazdasági társaság szóhasználatára, a gyakorlatban meg nem valósuló tevékenységére vonatkozó rendelkezéseket - hívják fel a figyelmet. Hozzáteszik, hogy az MNB státustörvénye sem ad módot egy abszurd, a valóság minden elemét nélkülöző, a gazdaságban életképtelen és társasági formával nem is rendelkező "információhalmaz" elleni szakhatósági fellépésre. Az ennek nevében fellépő személy(ek) tevékenységének megítélésére így az MNB-nek nincs hatásköre. A tevékenység nem pénzügyi szolgáltatásként, hanem egy, a jegybanki feladatkörön kívül eső körben értékelhető.

A Szent Korona Bank megtévesztő névhasználat, illetve az e mögött megjelenő személyek esetleges - a pénz és tőkepiaci szektor és kiemelten az ezzel a szektorral kapcsolatba kerülő ügyfelek számára - káros tevékenysége, az ügyfelek e tevékenységből fakadó esetleges veszteségeinek megakadályozása azonban megköveteli, hogy az MNB egyértelműen elhatárolódjék e jelenségtől - olvasható a jegybank közleményében.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.