Befagyasztanák a közüzemi díjakat

Az oroszok is elirigyelték a rezsicsökkentést?

Az orosz kormány a közüzemi díjak jövő évi befagyasztásának lehetőségét fontolgatja.

2013.09.06 09:17MTI

A hírt a Vedomosztyi című orosz üzleti-politikai napilap közölte pénteki számában. Azt írta, hogy Dmitrij Medvegyev kormányfő utasította az illetékes szaktárcákat arra, hogy vizsgálják meg, miként valósítható meg az elképzelés. A miniszterelnök szóvivője megerősítette a lapinformációt a Vedomosztyi közlése szerint.

A lap úgy tudja, jövőre a földgáz, az elektromos áram és a távfűtés árát fagyasztanák be, és nem változnának a vasúti menetjegyek díjai sem.

Oroszországban utoljára 1999-ben fagyasztották be a közüzemi díjakat az előző évben kirobban pénzügyi válság hatásaként.

Az orosz napilap szerint a kormány célja a közüzemi díjak befagyasztásával az infláció letörése. Az intézkedéssel ugyanis rákényszeríthetnék az orosz központi bankot arra, hogy kamatot csökkentsen a gazdaság élénkítése céljából. A jegybank egyelőre épp a magas inflációra hivatkozva nem hajlandó már egy ideje kamatcsökkentésre.

Az orosz kormány nemrég 1,8 százalékra rontotta az idei gazdaságnövekedésre vonatkozó előrejelzését, ami a legkisebb bővülés lenne 2009 óta. Eközben az infláció továbbra is magas, 6,5 százalék.

A Vedomosztyi úgy tudja, hogy az orosz kormány valamikor szeptember végén dönthet a közüzemi díjak befagyasztásáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.