Nőttek az élelmiszerárak és a közüzemi díjak is

Januárban stagnált a német infláció

A német szövetségi statisztikai hivatal közölte: a decemberi 2,1 százalékos éves árdrágulási ütemmel megegyező mértékben, 2,1 százalékkal nőttek januárban a német fogyasztói árak az előző év hasonló időszakához képest.

2012.02.10 09:09MTI

A szervezet január végi, előzetes becslésében még 2,0 százalékos januári éves inflációt várt.
   
Havi szinten 0,4 százalékkal csökkentek januárban a német fogyasztói árak a decemberi 0,7 százalékos drágulás után.
   
A volatilis energiaárak nélkül számított éves maginfláció 1,5 százalék volt januárban éves összevetésben, míg decemberhez képest 0,6 százalékkal csökkent.
   
Az élelmiszerárak éves szinten 3,0 százalékkal, az előző hónaphoz képest 0,9 százalékkal nőttek az év első hónapjában. Éves szinten nőttek a tejtermékek és gyümölcsök árai, míg a zöldségárak közel 10 százalékkal estek.
   
A közüzemi díjak a januárral zárult 12 hónapban 2,9 százalékkal, az év első hónapjában 0,6 százalékkal nőttek. Egyaránt nőtt a háztartási energia (évi 7,7 százalék), a villany (3,0 százalék) és a gáz (6,7 százalék) ára is. Az üzemanyagok árai éves szinten 6,4 százalékkal, decemberhez képest 2,7 százalékkal nőttek januárban.
   
Az Európai Uniós módszertan szerint számított harmonizált fogyasztói árindex (HICP) az előző év hasonló időszakához képest 2,3 százalékkal nőtt, míg decemberhez képest 0,5 százalékkal csökkent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.