Mentőcsomag

Még tovább halaszthatják a ciprusi parlamenti szavazást

Cipruson még tovább halaszthatják a parlamenti szavazást az euróövezeti mentőhitel feltételét képező bankbetétilletékről.

2013.03.19 16:55MTI

Még nem született ugyanis egyezség a pártok között az intézkedésről - mondta egy vezető pénzügyminisztériumi tisztségviselő kedden.

Andreasz Haralambusz, a tárca pénzügyi igazgatója szerint így egyelőre kivárnak, hogy meghosszabbítsák-e a hétfőn elrendelt, szerda estig tartó bankszünetet.

"Az eredeti tervek arról szóltak, hogy ma délután vita és döntés lesz az ügyben, de meglátjuk hogyan alakulnak a dolgok" - fogalmazott egy keddi sajtóértekezleten.

A szakember szerint a minisztériumnak "nem tetszik", hogy zárva kell tartani a bankokat és igyekszik a lehető legrövidebb időre korlátozni a rendelkezést, de a végső döntés, hogy "mikor térünk vissza a normális ügymenethez, és hogy ezt milyen ütemezés szerint kell megtenni, csak azután születhet meg, hogy parlament döntött és azután, hogy technikai és politikai szinten is megvizsgáltuk a helyzetet".

Hétfőn már második alkalommal halasztották el a ciprusi parlamenti szavazást az euróövezeti mentőcsomagról. Eredetileg vasárnap tartottak volna rendkívüli ülésnapot a kérdésben.

Kedd délután a ciprusi elnök szóvivője közölte, hogy a hétfő esti beszélgetés után kedden ismét egyeztet majd Nikosz Anasztasziadisz és Angela Merkel német kancellár.

Ciprus péntek este Brüsszelben arra vállalt kötelezettséget, hogy 10 milliárd eurónyi euróövezeti mentőhitelért cserébe 5,8 milliárd eurónyi saját bevételt teremt elő, elsődlegesen a bankbetétek megadóztatásával.

A legfrissebb tervek szerint a 20 ezer eurónál alacsonyabb összegű bankbetétekre nem vetnek ki adót, míg 20 ezertől 100 ezer euróig 6,75 százalék, a 100 ezer euró fölött pedig 9,9 százalék adóteherrel sújtanák a betéteket.

Az elrendelt bankzár miatt a betétesek egyelőre nem férnek hozzá pénzükhöz. A bankpánik elkerülése érdekében a bankzárat az adóbehajtásig minden bizonnyal életben tartják.

Az Európai Központi Bank jelezte, hogy amennyiben a ciprusi kormány dönt a különadó beszedéséről, akkor a frankfurti szervezet biztosítja a ciprusi bankok likviditását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.