Ciprusi mentőcsomag

Enyhítésért utazott Moszkvába a ciprusi pénzügyminiszter?

Moszkvába utazott kedden Mihalisz Szarrisz ciprusi pénzügyminiszter, aki ciprusi médiaértesülések szerint a korábban folyósított orosz hitel feltételeinek enyhítését szeretné elérni.

2013.03.19 14:38MTI

Oroszország 2011-ben 2,5 milliárd dollár kölcsönt adott Ciprusnak. Szarrisz ki szeretné alkudni, hogy csökkentsék a 4,5 százalékos kamatot, és a hitel lejáratát 2016-ról tolják ki 2020-ig.

A megbeszélések kínosnak ígérkeznek, mert Moszkvát felbőszítette: a 10 milliárd eurós uniós mentőcsomag feltételei között az is szerepel, hogy vessenek ki különadót a ciprusi bankbetétekre. A Moody's hitelminősítő szerint a ciprusi bankbetétek mintegy harmada, körülbelül 31 milliárd dollár orosz kézben van. A legutolsó tervezet szerint a 20 ezer euró alatti betétek adómentesek maradnának, 20-100 ezer euróig 6,75 százalék, a fölött pedig 9,9 százalék különadót vetnének ki rájuk.

Vlagyimir Putyin orosz elnök "igazságtalannak, szakmaiatlannak és veszélyesnek" nevezte a különadót, Dmitrij Medvegyev miniszterelnök pedig vagyonelkobzásról beszélt. Vlagyimir Csizov, Oroszország képviselője az EU-nál, erőszakos kisajátításnak nevezte a tervet. Félő, hogy a lépés dominóeffektust vált ki az euróövezetben, a ciprusi bankrendszer pedig összeomolhat, mert a betétesek meg fogják rohanni a bankokat, amikor csütörtökön kinyitnak - mondta.

Ciprust sokan vádolják azzal, hogy nagybani pénzmosodaként működik. Uniós politikusok többször is jelezték, a ciprusi bankokkal együtt nem óhajtják az orosz oligarchákat is megmenteni az euróövezeti adófizetők pénzén, magánbeszélgetésekben pedig úgy értékelték, hogy Ciprus Oroszország trójai falova az Európai Unióban.

Ugyanakkor Angela Merkel kancellár Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnökkel folytatott hétfői telefonbeszélgetésében hangsúlyozta, hogy a mentőcsomagról csak a trojka, az EU, az IMF és az Európai Központi Bank képviselőivel lehet tárgyalni.

"A kancellár ismételten hangsúlyozta, hogy a ciprusi intézkedésekről kizárólag a trojkával folyhatnak megbeszélések" - mondta a berlini kormány szóvivője, azzal egy időben, hogy Szarrisz ciprusi pénzügyminiszter Moszkvába indult.

Csütörtöktől számos uniós biztos társaságában Moszkvában tárgyal José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. A látogatás időpontját már régebben rögzítették, és Ciprus nem szerepelt az eredeti napirendi pontok között, de egy bizottsági szóvivő szerint "nem lehet kizárni", hogy a ciprusi kérdés is terítékre kerül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.