Ponta szerint

Románia 2020 körül csatlakozhat az eurózónához

Romániának 2020 körül kellene csatlakoznia az euróövezethez, a jelenlegi hivatalos 2015-ös céldátum nem reális - jelentette ki Victor Ponta román miniszterelnök kedden.

2013.03.19 16:26MTI

A kormányfő egy interjúban kifejtette, hogy a hivatalos céldátum nem hiteles, ugyanakkor az euró bevezetésének a célkitűzéséről nem szabad lemondania Romániának. "A 2015-ös céldátum már nem hiteles. Realistának kell lennünk, fel sem tevődhet, hogy két év múlva csatlakozzunk az euróövezethez" - mondta Ponta.

A román kormányfő álláspontja egybecseng Traian Basescu államfő múlt héten kifejtett véleményével. Románia első embere a bukaresti parlamentben tartott beszédében szintén úgy vélte, hogy a 2015-ös céldátum nem reális. Basescu viszont arra figyelmeztetett, hogy túl sokáig nem halogathatja Románia az euró bevezetését, mert egyre több jel utal arra, hogy egyes országok kétsebességű Európában gondolkodnak, és Bukarest azt kockáztatja, hogy végleg az eurózónán kívül reked. Az államfő szerint Romániának mindent meg kell tennie, hogy három-négy éven belül teljesítse a feltételeket, és még a közös pénz bevezetése előtt versenyképessé tegye állami vállalatait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.