A beruházás az, ami új munkahelyet teremt

Képek, amint Gyurcsány felavatja az ISD Dunaferr 160 milliós beruházását

Nincs más útja sem Dunaújvárosnak, sem az országnak, mint beruházni - mondta Gyurcsány Ferenc az ISD Dunaferr Zrt. 160 millió euró, mintegy 40 milliárd forint értékű hideghengermű beruházása első ütemének avató ünnepségén.

ISD Dunaferr hideghengermű avatás képgaléria

2008.06.19 07:25MTI

A miniszterelnök úgy vélte, hogy a beruházás az, ami új munkahelyeket teremt, továbbá magasabb minőséget és nagyobb jövedelmet. "Azt szeretnénk, hogy nagyobb legyen a dolgozók, az ország, a vállalkozások jövedelme, mert így megy előre az ország, így jut egyről, kettőre. Nem nagyon látok más utat ebben" - mondta a kormányfő. Emlékeztetett rá, hogy néhány éve sokan vitatták a Dunaferr privatizációját.

Az akkor kötött privatizációs szerződés már akkor is teljesült volna, ha a cégnél csak hétezren dolgoznának, de a vállalatcsoport létszáma a fejlesztések, beruházások eredményeként már közelíti a nyolcezret. Megemlítette, hogy a cégtulajdonosok 2011-12-ig összességében mintegy egymilliárd eurót fektetnek be az ISD Dunaferrbe, környezetvédelmi célokra, kapacitásnövelésre és jobb minőségű termékek előállítására.

"Ha ezt meg lehet csinálni, a Dunaferr nem csak, hogy élni fog, hanem Európa egyik vezető vállalatává válik"- mondta a miniszterelnök. Az avatási ceremónián - ahol ott volt Bársony András, Magyarország ukrajnai és a Dmytro Tkach, Ukrajna budapesti nagykövete is - jelezve, hogy a beruházás a következő nemzedékeknek is munkahelyet ad, a miniszterelnök, valamint a cégcsoport vezetői mellett, a nyolcéves Mikes Anna indította el az egyik új berendezést.

A 2004 szeptemberében privatizált ISD Dunaferr Zrt. többségi tulajdonosa, a Donbass Ipari Szövetség Korporáció az ISD Dunaferrnél is átfogó beruházási programot valósít meg 2012- ig. Annak első szakasza a hideghengerműs fejlesztés.

A privatizációs szerződésben vállaltaknak megfelelően, illetve azon túl, jelentős környezetvédelmi és technológiai beruházások indultak el a vállalatcsoportnál. Azok érintik a meleghengermű kapacitásának jelenlegi 1,8 millió tonnáról 3 millió tonnára való növelését. (Az úgynevezett elszállító rendszer 12, 5 millió eurós véglegesített beruházási szerződését éppen szerdán írták alá.)

Továbbá a fejlesztések eredményeként a hideghengermű késztermék kibocsátása félmillió tonnáról mintegy 1,6 millió tonnára nő, s megvalósulnak az integrált acélgyártáshoz kapcsolódó, a privatizáció előttről elmaradt környezetvédelmi beruházások is. Az ISD Dunaferr beruházásokra fordított teljes összeg 2010-ig meghaladja a 550 millió eurót (137 milliárd forint). A hideghengermű beruházás első ütemében elkészült az új sósvas pácolósor, az ahhoz szükséges, bővíthető kapacitású savgeneráló üzem, üzembe helyezték az új reverzáló kvartó hideghengerállványt, valamint a melegen hengerelt tekercseket szállító berendezést és a melegtekercs raktárt.

Az avatást követően Gyurcsány Ferenc megbeszélést folytatott Szergey Tarutával, a Donbass Ipari Szövetség Korporáció igazgatótanácsának - egyben az ISD Dunafeerr Zrt. felügyelő-bizottságának - az elnökével és a cégcsoport menedzsmentjével. A zárt ajtók mögött tartott megbeszélést követő sajtótájékoztatón az MTI kérdésére Szergey Taruta elmondta: egyebek között szó volt a kommunális ipari hulladék, valamint a dunaújvárosi ipari kikötő közös hasznosításáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.