Budapesten kap otthont az EIT

Gyurcsány: az EIT-pályázat győzelme a fejlődés iránti bizalom

Gyurcsány Ferenc szerint az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) pályázatának győzelme a magyar tudomány által eddig elért eredmények elismerését és az ország jövőbeni fejlődése iránti bizalmat jelenti. Demszky Gábor óriási lehetőségnek tekinti, hogy a kulcsfontosságú uniós intézmény éppen a magyar fővárosban kap otthont.

2008.06.18 17:30MTI

Az EU tagországainak versenyképességi ügyekben illetékes miniszterei szerdán Brüsszelben egyhangúlag döntöttek úgy, hogy Budapesten lesz a székhelye az Európai Innovációs és Technológiai Intézetnek. A miniszterelnök az MTI-hez eljuttatott közleményben hangsúlyozta: büszkeséggel tölti el, hogy a döntés példátlan nemzeti összefogás eredményeképpen született és ezzel hatalmas lépést történt a tudásalapú társadalom és a fejlett Magyarország megteremtése felé.

Az uniós intézmény székhelyének elnyerése jelentős szakmai és diplomáciai siker a kormány és az egész nemzet számára - fogalmazott. Emlékeztetett arra, az elmúlt évben rendkívül intenzív lobbitevékenységet folytattak a magyar pályázat sikeréért. Külön megköszönte a segítséget Kákosy Csaba és Bajnai Gordon gazdasági minisztereknek, Göncz Kinga külügyminiszternek, a Magyar Tudományos Akadémia nemrég leköszönt és most megválasztott elnökének, Vizi E. Szilveszternek és Pálinkás Józsefnek, Budapest városvezetésének, valamint a magyar tudományos élet és az üzleti szféra több magas rangú képviselőjének.

Törekvéseinket pártállástól függetlenül támogatták az Európai Parlament magyar képviselői is - jegyezte meg. Kommünikéjében Gyurcsány Ferenc kitért arra, az EIT az európai innováció középpontja lesz: feladata az unió tudományos életének irányítása, a kutatás-fejlesztés, az oktatás és az innováció összefogása. Mint írta, a koordinációs központ működése valószínűleg jelentős vonzerőt jelent majd a kutatásban és fejlesztésben érdekelt tőke számára, a hozzáadott érték arányának növelésével erősíti majd Magyarország versenyképességét, továbbá működésével még tovább élénkülhet a hazai konferencia-turizmus.

Az intézet közvetlenül segíti majd a hazai oktatói-, kutatói-, vállalkozói közösségek részvételét az uniós tudásközösségekben, az első kézből származó információk, a szorosabb személyes kapcsolatok pedig jelentősen hozzájárulhatnak az európai és a magyarországi kutatóhelyek illetve vállalatok további fejlődéséhez - fejtette ki Gyurcsány Ferenc. Kitért arra is, hogy a központ megkönnyítheti csatlakozásunkat a jelentősebb európai kutatási, ipari projektekhez, és javítja esélyeinket a kutatást és fejlesztést igénylő beruházások elnyerésében.

Az Európai Unió kutató központjának, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (European Institute of Innovation and Technology, EIT) felállításáról tavaly nyáron született meg a végleges döntés. Az EIT az unió gyorsabb gazdasági növekedést célzó stratégiájának egyik eszköze, célja, hogy - elsősorban mintegy hálózatirányító tevékenységet folytatva - hozzájáruljon az EU versenyképességének növeléséhez, a kutatás fellendüléséhez. Az intézet 2013-ig mintegy 300 millió eurós költségvetéssel rendelkezik majd, várhatóan 50-60 fős személyzettel kezdi meg működését.

Első programjai minden bizonnyal a megújuló energiaforrások és a klímaváltozás témakörében indulnak majd. Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere óriási lehetőségnek tekinti, hogy a kulcsfontosságú uniós intézmény éppen a magyar fővárosban kap otthont. Szerinte azért stratégiai jelentőségű az EIT jelenléte, mert Európa figyelmét a magyar tudományos életre irányíthatja, befektetőket hozhat, és mozgósítja a magántőkét is - tájékoztatta közleményében az MTI-t. Az EIT megalapítása európai szinten is kiemelkedő lépés, hiszen segíthet behozni a kontinens lemaradását az amerikai és a kelet-ázsiai versenytársakkal szemben. A főpolgármester szerint a kiválasztásnál a versenytársakkal szemben az volt az előnye a magyar fővárosnak, hogy még nem működtet európai uniós ügynökséget és centrális geopolitikai elhelyezkedése miatt az unión kívüli országok számára is nyitott, elérhető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.