Betekintés a kormányfő szobájába

Képek! Gyurcsány átrendezte dolgozószobáját

Reggel hét tíztől nyolcig használja a szobát a miniszterelnök, kávézik vagy zöld teát iszik ez idő alatt, hozzá elmajszol két szelet kenyeret. Közben a titkárával megbeszélik az aznapi teendőit

Gyurcsány Ferenc dolgozószobája képgaléria

2008.06.17 10:36ZONA

Reggeli blogolása – amit diktafonra mond fel, a készülék a tárgyalóasztalon volt első decemberi ottjártunkkor – tíz percet emészt fel, majd még jön a napilapok olvasása. „Nem sajtószemléből tájékozódik, az a fajta ember, aki a lapokban a véleményeket is elolvassa.” Tévét a hivatalában ritkán néz, „legfeljebb, ha a felesége szerepel a reggeli műsorokban”.

Utána hivatalos programjai, megbeszélései általában az innen nyíló Nándorfehérvári Teremben vannak. Szobájában maximum nyolcan férnek el a tárgyalóasztalnál, itt csak a személyesebb jellegű megbeszéléseket tartja. Csütörtököt kivéve mindig itt kezdi a napot, s általában a szobájába tér vissza a hivatalos programok végeztével, este hét óra után.

Napközben, tárgyalásainak a szüneteiben rendszeresen beugrik a szobába megnézni az e-mailjeit, amelyeket a telefonjára is folyamatosan megkap amúgy. Ebédelni csak a legritkábban szokott itt, erre van külön helye, az a titkárságról nyílik.

Íróasztal, ki tudja, honnan

A miniszterelnök az íróasztalát örökölte, senki sem tudja megmondani, kitől, honnan. Nem nagy szám, mindenesetre. Rajta nagy rend van, állítólag nem csak a látogatók kedvéért. Sőt a titkára szerint amit én tökéletes elvágólagos poroszosságnak látok, az Gyurcsánynál általában kupi. Ki rak itt rendet? – adódik a kérdés, egyszerű válasszal: az asztalhoz más nem nyúl, csakis a miniszterelnök.

Néhány kézzel írt jegyzet, printelt oldalak, friss hetilapok, oszt annyi – nagyjából üres az asztal. Az íróasztal mögött kis nyomtató, a Dunára néző ablakpárkányon pedig – ha hátat fordít asztalának – ott egy laptop. Az asztal mögött van két szupertitkos telefon. Azonkívül csináltattak a gazdának egy vezeték nélküli készüléket is, „mert túlmozgásos” – indokol a titkár. Vagyis ez az ember ülve aligha telefonál. Széke egyszerű, modern, fekete bőr, fémvázas irodai fotel, ezt is a sportminisztériumból hozta, a berendezéshez nagyon nem illik.

Van itt még egy polcon néhány könyv – Deák Ferenc válogatott munkái, egy dr. Kende-opus –, valamint a Time magazin 1957-es száma, nekünk legendás címlappal, ahol az év embere a magyar szabadságharcos. A szobában egyébként egyetlen festmény van a falon, Kossuth Lajos képe, azaz egy pénzügyminiszteri portré a miniszterelnöki dolgozószobában, eredetéről a házigazdák sokat nem tudnak. A cikk folytatása a Zónában!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.