"Erőt meríthetünk a mártírok kitartásából"

Gyurcsány Ferenc és Lendvai Ildikó lerótta kegyeletét Nagy Imre sírjánál

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője lerótta kegyeletét a 300-as és a 301-es parcellában hétfő délután Nagy Imre mártír miniszterelnök halálának 50. évfordulóján.

Koszorúzás a Vértanúk terén képgaléria

2008.06.16 19:57MTI

Gyurcsány Ferenc és Lendvai Ildikó virágot helyezett el Nagy Imre, Maléter Pál, Gimes Miklós, Losonczy Géza, Szilágyi József és az ismeretlen katona sírjánál. A miniszterelnök prágai útjáról érkezett a rákoskeresztúri Új Köztemetőbe, megemlékezését nem jelentette be előre. A koszorúzás békés volt, tüntetők nem zavarták meg.

fotó: MTI

Gyurcsány: erőt meríthetünk a mártírok kitartásából

A miniszterelnök szerint az 1956-os mártírok kitartásából erőt meríthet a magyar nemzet. Gyurcsány Ferenc a budapesti Kozma utcai kisfogház udvarán tartott hétfői megemlékezésen a hősök emlékének megbecsülésére hívott fel. A megemlékezésen a miniszterelnök arról beszélt, hogy annak idején százak váltak mártírrá, mivel ragaszkodtak eszméikhez és elveikhez.

"Vannak emberek, akik nem csak hogy magukat nem kívánták menteni, nem voltak hajlandóak kompromisszumra (...), hanem úgy gondolták, hogy nemzetük a magyarság, ahova tartoznak, az fog boldogulni" - fogalmazott a Kisfogházban kialakított emlékhelyen a mártírok neveit tartalmazó táblákra mutatva. A mártíromságban meghaltak közül jó néhánynak csak egy mondatot, egy szót kellett volna kimondani, de erre ők nem voltak hajlandóak, nem akarták elárulni azt, miben hittek.

Beszédében Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, lehet vitatkozni sok mindenen, de egyen talán nem, azon, hogy "a szabadságvágyunkban magyarok voltunk és azok kívánunk maradni, nem csak a mártírok emlékére, hanem gyermekeink, hazánk dicsőségéért is". "Szabadságot a magyarságnak, dicsőséget a mártíroknak!" - zárta szavait Gyurcsány Ferenc, mielőtt elhelyezte a megemlékezés koszorúját a kisfogház udvarán, az ötven évvel ezelőtti kivégzések helyén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.