Fitch-előrejelzés

Sosem lesz vége? Egész éves idei recesszió az euróövezetben

Jelentősen rontotta az euróövezetre szóló idei előrejelzését új negyedéves globális prognózisában a Fitch Ratings, amely az általa vártnál gyengébb teljesítmény nyomán most már recessziót vár 2012 egészére a valutaunióban.

2012.03.29 20:36MTI

A legnagyobb európai hitelminősítő Londonban ismertetett idei első negyedéves átfogó előrejelzésében az eggyel korábbi globális jelentésében valószínűsített 0,4 százalékos növekedésről 0,6 százalékponttal 0,2 százalékos visszaesésre módosította az euróövezeti gazdaságra érvényes idei teljesítménybecslését.

Az eddigi 0,4 százalékos növekedési várakozás is már erősen rontott prognózis volt, a Fitch Ratings ugyanis az előző, decemberben összeállított világgazdasági helyzetértékelésében 0,8 százalékról csökkentette erre a szintre a valutaunióra adott, 2012 egészére vonatkozó GDP-növekedési előrejelzését.

Az euróövezeti átlagon belül a cég londoni elemzői az új, idei első negyedévi elemzésben a legnagyobb mértékben az olasz gazdaságra adott prognózisukat rontották: a Fitch új becslése szerint Olaszország hazai összterméke az idén 1,6 százalékkal csökken. A hitelminősítő eddig 0,5 százalékos idei olasz GDP-mínuszt jósolt.

A cég Spanyolországban 1,0 százalékos gazdasági visszaesést vár 2012-ben.

A legnagyobb eurógazdaságban, Németországban a hitelminősítő új előrejelzése szerint az idén 0,7 százalékos növekedés várható; ez 0,2 százalékponttal alacsonyabb a Fitch Ratings által eddig vártnál. Jövőre azonban a ház változatlanul 1,6 százalékos német GDP-bővülést jósol.

A második legnagyobb valutauniós gazdaságban, Franciaországban a cég az eddigi 0,7 százalék helyett most 0,4 százalékos idei egész éves növekedést valószínűsít; a francia gazdaságra adott jövő évi növekedési prognózisát a hitelminősítő 1,6 százalékról 1,5 százalékra vette vissza.

Az idei euróövezeti recessziót más nagy londoni házak is jósolják, de több citybeli befektetési csoport ezzel együtt is inkább javította, semmint rontotta volna az utóbbi időben a valutaunióra adott előrejelzéseit, és ennek nyomán javultak a közép-kelet-európai prognózisok is.

A németek és a franciák nyertek?

A UBS bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzőstábja a piac számára minap összeállított új, átfogó előrejelzésében közölte, hogy Németország és Franciaország javuló növekedési kilátásai miatt az eddiginél kevésbé mély idei recessziót vár a valutaunióban. A ház frissített becslése szerint az euróövezet gazdasági teljesítménye 2012 egészében átlagosan 0,4 százalékkal esik vissza a UBS elemzői által eddig várt 0,7 százalékos csökkenés helyett.

A cég 0,6 százalékról 1,0 százalékra módosította Németországra adott idei növekedési előrejelzését, 2013-ra pedig 1,6 százalék helyett immár 1,9 százalékos német gazdasági növekedést valószínűsít.

Franciaországban a UBS új prognózisa szerint a cég által eddig jósolt 0,8 százalékos idei visszaesés helyett stagnálni fog a gazdaság, 2013-ban pedig 0,9 százalékos növekedés várható a ház mostanáig érvényben volt 0,8 százalékos növekedési becslése helyett.



A UBS londoni elemzői mindezek alapján 0,8 százalékról 1,1 százalékra javították jövő évre szóló euróövezeti növekedési becslésüket.

A UBS londoni közgazdászai szerint a javuló euróövezeti kilátások "legegyértelműbb haszonélvezője" a három közép-európai EU-gazdaság, Magyarország, Csehország és Lengyelország.

Új előrejelzésében a cég közölte, hogy a magyar hazai össztermék eddig jósolt 0,5 százalékos idei csökkenése helyett most már csak "csekély", 0,1 százalékos magyar gazdasági visszaesést vár 2012 egészére, 2013-ra szóló magyar növekedési előrejelzését pedig 1,4 százalékról 1,7 százalékra emelte.

A BNP Paribas bankcsoport befektetők számára ugyancsak minap összeállított, frissített térségi helyzetértékelésében szintén jelentősen javította a közép-kelet-európai gazdaságokra, köztük Magyarországra adott idei és jövő évi növekedési előrejelzését, miután 0,7 százalékponttal emelte a német gazdaságra szóló idei növekedési becslését is. A cég közölte: jelenleg azzal számol, hogy a német GDP-érték 2012 egészében 1,1 százalékkal növekszik.

A ház ennek alapján az általa vizsgált öt térségi gazdaságra - Magyarországra, Csehországra, Lengyelországra, Bulgáriára és Romániára - adott idei átlagos növekedési előrejelzését a korábbi 0,6 százalékról 1,4 százalékra, a jövő évit 2,2 százalékról 2,6 százalékra emelte.

Magyarországon a BNP Paribas előzőleg 0,9 százalékos idei GDP-visszaesést jósolt, az új előrejelzés azonban 0,1 százalékos egész éves növekedést valószínűsít 2012-re. Jövőre a cég új becslése szerint 2,2 százalékkal növekedhet a magyar GDP-érték a BNP Paribas közgazdászai által az előrejelzés frissítése előtt várt 2,1 százalék helyett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.