Lényeges különbségek a tagországok között

A versenyképességi rések mentén szakadhat szét az euróövezet

Mario Draghi szerint az euróövezet külső versenyképessége összességében jó képet fest, de az egyes tagországok versenyképességében mutatkozó lényeges különbségek aggodalomra adnak okot.

2012.03.13 15:06MTI

"Egyes tagországok makacsul növekvő fizetési mérleg deficitje versenyképességük csökkenésének eredménye, és ez az euróövezeten belüli egyensúlyhiány gondok forrása lesz a politikai döntéshozók számára" - mondta az Európai Központi Bank (EKB) elnöke egy párizsi pénzügyi konferencián kedden.
   
Draghi kifejtette, a kiugróan nagy fizetési mérleg deficitek oka megragadható az egységnyi munkaköltségek alakulásában, ezek az euró bevezetése óta kétszer olyan gyorsan, 28 százalékkal nőttek a külső deficittel küzdő országokban, mint azokban, amelyek aktívumot mutatnak fel. Ez a különbség főként strukturális problémákra utal, és arra, hogy a bérek és a termelékenység alakulása elszakadt egymástól a deficites országokban.
   
"A tagállamoknak helyre kell állítaniuk, illetve növelniük kell versenyképességüket saját prosperitásuk és a monetáris unió általános stabilitása érdekében. Amennyiben nem folytatjuk együttesen a strukturális reformokat, nehéz lesz egyben tartani az euróövezetet" - mondta Draghi.
   
Hangsúlyozta, hogy a bankoknak az adósságválság jelenlegi elcsendesedését tőkehelyzetük erősítésére kell felhasználniuk, alacsonyabb bónuszokat kell juttatniuk alkalmazottaiknak és kisebb osztalékot kell fizetniük részvényeseiknek.
   
Az EKB elnöke szerint egyre több jel utal arra, hogy a gazdasági helyzet - alacsony szinten ugyan - stabilizálódik, és inflációs veszély sincs, mert a vállalatok kapacitása messze nincs lekötve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.