Gyengülő forint, IMF-tárgyalások, EU-parák

5,9 százalékos infláció: nem lesz kamatemelés?

A vártnál jóval magasabb, 5,9 százalékos éves összevetésű februári magyarországi infláció után sem valószínű újabb kamatemelés a Magyar Nemzeti Bank (MNB) részéről, ha a forint nem gyengül komoly mértékben a jelenlegi árfolyamszintekről, és ha a kormány haladást ér el az IMF/EU-finanszírozási programról szóló tárgyalásokon.

2012.03.13 11:59MTI

Ezt jósolták a keddi inflációs adatismertetés után londoni felzárkózó piaci elemzők.

A nagy citybeli befektetési és elemzőházak közgazdászainak zöme megjósolta ugyan az infláció múlt havi gyorsulását, ám a legmagasabb előrejelzés is csak 5,8 százalék volt. Januárban 5,5 százalékos éves inflációt mértek Magyarországon.

A keddi adatismertetés utáni kommentárjukban a 4cast - az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház - szakértői kiemelték, hogy az MNB decemberi inflációs előrejelzésében az idei első negyedévre 4,9 százalékos éves összevetésű átlagos infláció szerepelt, ami "nagyon mélyen" a tényleges jelenlegi infláció alatt van.

A ház szakelemzői szerint ugyanakkor az eddigi 1 százalékpontnyi MNB-kamatemelésnek elégnek kell lennie a jegybank által korábban feltételezettnél rosszabb inflációs pálya kezeléséhez is.

A 4cast elemzői ennek alapján úgy vélekedtek, hogy a vártnál magasabb infláció inkább a rövid időn belüli kamatcsökkentés lehetőségét szűkíti, és nem a kamatemelés esélyeit növeli.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.