1,5 százalékos potenciális gazdasági növekedés

MNB-alelnök: gazdaságpolitikai fordulatra van szükség

Gazdaságpolitikai fordulatra van szükség ahhoz, hogy Magyarország képes legyen tartósan az évi 1,5 százalékos potenciális gazdasági növekedés elérésére.

2012.03.08 13:08MTI

Magyarország nettó külső adóssága a GDP 50 százalékát éri el (a bruttó adósság 80 százalék), miközben a mintául szolgáló országoké 20-30 százalék - magyarázta a jegybank alelnöke. A túlzott eladósodásnak a gazdasági növekedésre gyakorolt hatása negatív.

Ráadásul egyre drágább a meglévő adósságot finanszírozni, "hiszen a Kánaán, azaz az olcsó pénz nem fog visszajönni" - hívta fel a figyelmet Király Júlia

. Véleménye szerint a külső forrásbevonásra alapozó stratégia már nem tud működni, ezt mutatja a dél-amerikai és ázsiai országok válság utáni tapasztalata. "Az a bruttó, illetve nettó külső adósságszint, ahol ma Magyarország áll, rendkívül közel van azokhoz a kritikus szintekhez, ami fölött a potenciális gazdasági növekedés egyértelműen csökken" - jelezte az alelnök.

Király Júlia elmondta: Magyarország adósságállományának jelenlegi finanszírozása nyolc százalék fölötti kamattal nem lehetséges. A magyar potenciális gazdasági növekedés 1,5 százalékos reálisnak tartott szintje mellett 3,5-4 százalékos elsődleges egyenlegre - ami a kamatfizetés nélküli államháztartási mérleget jelenti - van szükség ahhoz, hogy az ország 80 százalékos bruttó államadósságának szintje ne növekedjen.

Mivel a 3,5-4 százalékos elsődleges egyenleg elérése irreálisnak tűnik, realitása 1-1,5 százaléknak van, ezért a gazdaságpolitika feladata, hogy Magyarország kockázati felárát csökkentse és ezzel a 8 százalékos finanszírozási költség csökkenjen - vonta le a következtetést az MNB alelnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.