Fellegi már nagyon lekezelne

Magyarország célja a mielőbbi EU-IMF megállapodás

Magyarország célja a mielőbbi EU-IMF megállapodás, nincs "B" terv.

2012.03.08 09:14MTI

A kormány a hivatalos EU-IMF tárgyalások mielőbbi megkezdésére és gyors lezárására törekszik, hiszen mindhárom tárgyaló fél, minden magyar állampolgár és minden nem kizárólag spekulációra játszó befektető közös érdeke, hogy a magyar gazdaság fenntartható államháztartási hiány mellett, fenntartható növekedési pályára álljon - rögzítette a kormány kiinduló álláspontját a tárgyalási mandátummal felruházott Fellegi Tamás.

A tárca nélküli miniszter úgy fogalmazott: a kormánynak nincs "A" vagy "B" terve, egyetlen cél van, a mielőbbi megállapodás.

Az Európai Bizottság szerdai döntésével kapcsolatban Fellegi Tamás fontos eredménynek nevezte, hogy a kötelezettségszegési eljárásokban felvetett témák 90 százalékában megegyezés született. A EU/IMF-tárgyalások megkezdéséhez szükséges az Európai Bizottság által vitatott kérdések tisztázása, ezek politikai jellegűek - közölte a tárca nélküli miniszter.

Hozzátette: "mi készen állunk, hogy a tárgyalóasztalhoz üljünk, és várjuk, hogy a másik fél is odaüljön".

Az EU/IMF-tárgyalásokon a nemzeti érdekek és a nemzeti szuverenitás védelmét sem fogjuk feladni, hiszen nagyarányú támogatottságunk erre is kötelez - mondta Fellegi Tamás.

Kifejtette: "készen leszünk minden olyan feltétel elfogadására, amelynek teljesítése az ország hosszú távú gazdasági és társadalmi stabilitását, versenyképességének erősítését és a gazdaság tartós növekedési pályára állítására tett folyamatos erőfeszítéseinket segíti elő, hiszen erre kaptunk nagyarányú felhatalmazást a választóinktól". A miniszter megerősítette, hogy Magyarország elkötelezett a piaci finanszírozás mellett és továbbra sincs szüksége IMF/EU-pénz azonnali lehívására. "A megállapodásnak pontosan az az értelme, hogy ilyen típusú pénzügyi támogatás igénybevételére ne is legyen szükségünk. Épp az IMF/EU-megállapodás nyomán létrejövő pénzügyi biztosíték teremt lehetőséget arra, hogy a forintárfolyam stabilizálódjon, az állampapírhozamok csökkenjenek, és így több tízmilliárdos megtakarítás jelentkezzen a büdzsében. Az IMF/EU-megállapodás fontos biztosítéka lehet annak, hogy a bankok részt vegyenek a magyar gazdaság finanszírozásában" - mondta Fellegi Tamás. Véleménye szerint a magyar gazdaság számai nemzetközi összehasonlításban jobbak, mint az a hozamfelárakból következne.

"Az igaz, hogy az ország rendkívüli erőfeszítései ellenére, a forintárfolyam negatív mozgásából eredően, még mindig magas az államadósság és a külső adósság is, de például a folyó fizetési mérleg egyenlege pozitív, a költségvetési hiány önmagában és európai összehasonlításban is az alacsonyabb csoportban van és kezelhető. Mindez anélkül van így, hogy a kormány folytatta volna az előző időszak magyar kormányainak vagy a mediterrán országok jelenlegi megszorító politikáját" - mondta a miniszter. 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.