Több ponton változtatna a kormány

Az MNB tanulmányozza a jegybanktörvény módosítására vonatkozó javaslatot

Az MNB közölte: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tanulmányozza a kormány jegybanktörvény módosítására vonatkozó javaslatát.

2012.03.08 17:15MTI

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán jelentette be, hogy a kormány több ponton tervezi módosítani az MNB-ről szóló törvényt, amely miatt az Európai Bizottság január 17-én kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen.
   
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán levélben tájékoztatta Mario Draghit, az Európai Központi Bank (EKB) elnökét a tervezett módosításokról, mielőbbi választ kérve a javaslatokra.
   
A módosítás hatályon kívül helyezné a törvény azon rendelkezését, amely szerint az MNB megküldi a monetáris tanács napirendjét a kormánynak, és a kormány képviselője részt vesz a tanács ülésein. Hatályon kívül kerülne az a passzus is, amely a monetáris tanács tagjainak súlyos kötelezettségszegés esetén történő felmentését szabályozta, valamint az, amely a tanács megszűnéséről rendelkezik az euró magyarországi bevezetése esetén.
   
Hatályon kívül helyeznék az Alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek 30. cikkét is, amely alapján lehetőség nyílna a jegybank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) összevonására.
   
Matolcsy György arról is tájékoztatta levelében Mario Draghit, hogy az MNB-törvény 32. paragrafusának megfelelően a jegybank véleményét is kikéri a tervezett módosító indítványról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.