Csekély az esélye a teljes felbomlásnak

A Fitch szerint egyben maradhat az euróövezet

A Fitch Ratings szerint a továbbra sem megoldott euróövezeti adósságválság ellenére is csekély a valószínűsége a valutaunió teljes felbomlásának.

2012.03.27 18:59MTI

A legnagyobb európai hitelminősítő az euróövezet általános állapotáról összeállított negyedéves helyzetértékelésében - a valutauniós országok adósminőségében végbement romlást illusztrálandó - kimutatta, hogy a cég besorolási listáján jelenleg hét euróövezeti szuverén adósnak van "A" vagy ennél gyengébb államadós-osztályzata, jóllehet 2008-ban még csak egy ilyen eurótagállam volt - Görögország.
   
Az eurójegybank (EKB) hosszú távú refinanszírozási művelete (LTRO) "életfontosságú lélegzetvételnyi időt" biztosított a szükséges államháztartási és külső kiigazítások elvégzéséhez, érdemben enyhítve a bankok finanszírozásával kapcsolatos félelmeket, és elejét véve egy euróövezeti "Lehman-pillanatnak" - áll a Fitch keddi londoni elemzésében. A cég ezzel a Lehman Brothers amerikai nagybank bukására utalt, amely jelentősen hozzájárult a globális piaci pánik és pénzügyi válság kialakulásához.   
   
A Fitch Ratings szakértői szerint azonban az euróövezeti válság a szuverén és bankfinanszírozási kondíciók stabilizálódása ellenére továbbra sem megoldott, és a megoldást csak a széles bázisú, az euróövezet egészére kiterjedő, fenntartható gazdasági növekedés beindulása jelenthetné.
   
A hitelminősítő londoni elemzői ugyanakkor ezzel együtt is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy "alacsony a valószínűsége" az euróövezet teljes felbomlásának, mert egy ilyen fejleményért "hatalmas" pénzügyi, gazdasági és politikai árat kellene fizetni.
   
A Fitch Ratings szerint még egy esetleges részleges felbomlás - vagyis egy vagy több perifériális tagállam távozása - is súlyos rendszerszintű károkat okozna, bár a részleges felbomlás lehetőségét a Fitch elemzői keddi tanulmányukban nem zárták ki teljesen.
   
A cég azonban mindent egybevetve azzal számol, hogy az euróövezet "valahogy elevickél" egy olyan intézményi és pénzügyi rendszer létrehozásáig, amely biztosítani fogja a valutaunió fennmaradását, jóllehet a feladat "politikai és technikai bonyolultsága" azt jelenti, hogy magas a hibázás kockázata.
   
Az euróövezet részleges felbomlásának lehetőségét más nagy londoni házak sem zárják ki.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - áprilisra szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett havi globális prognózisában közölte, hogy jelenleg 40 százalékos esélyt ad Görögország euróövezeti tagságának két éven belüli megszűnésére. A ház szerint ha Görögország a nemrégiben végrehajtott adósságátrendezés ellenére szabályozatlan körülmények közepette törlesztésképtelenné válik, és kiesik az euróövezetből, akkor a "belátható jövőben" nem tud visszatérni a nemzetközi adósságpiacra.
   
Az EIU londoni elemzői szerint Görögországnak emiatt valószínűleg tőkekorlátozásokat - és ezek érvényesítésére határellenőrzést - is be kellene vezetnie, ha valóban távozni kényszerülne az euróövezetből.
   
Ráadásul az EU-szerződésekben nincs olyan opció, amely lehetővé tenné a távozást az euróövezetből, így az euró elhagyásának egyetlen legális módja az lenne, hogy Görögország azonnal távozik az EU-ból is - vélekedtek az EIU londoni elemzői.
   
Angela Merkel német kancellár a BBC televíziónak nyilatkozva a héten kijelentette, hogy "hihetetlen mértékben" meggyengítené az euróövezetet Görögország esetleges távozása, mivel "az egész világon mindenki azt kérdezné, hogy ki lesz a következő".
   
A kancellár szerint "hatalmas politikai hiba lenne" hagyni Görögország távozását az euróövezetből. "Ezért világosan meg fogjuk mondani Görögországnak: ha a közös valuta részese akar lenni, akkor el kell végeznie a házi feladatát, de ebben mindig támogatni fogjuk" - fogalmazott a BBC-interjúban a német kormányfő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.