Visszaélések a diákvízummal

Kamudiákok tízezrei Nagy-Britanniában

A brit számvevőszék szerint mintegy ötvenezren vándoroltak be Nagy-Britanniába tanulás ürügyén, kihasználva a "diákvízum" nyújtotta lehetőséget, de valójában illegális munkavállalókról van szó.

2012.03.27 17:19MTI

Az eubusiness.com portál által ismertetett jelentés szerint az Európai Unión  kívülről, tanulmányi célokból benyújtott kérelmezők hatoda élt vissza a 2009-ben bevezetett rendszerrel, amely nem gondoskodott a diákok utólagos ellenőrzéséről.
   
A számvevőszék azért is bírálja a brit határellenőrzési hivatalt (UKBA), mert azzal sem törődött, hogy a vízum lejárta után távoznak-e a diákok.
   
A számvevőszék megbízott egy céget, hogy derítse fel az UKBA által már keresett 812 bevándoroltat, a cégnek egy héten belül sikerült felkutatni az illegálisakat, és ez mindössze 3000 fontba (egymillió forint) került. "Ez az egyike az általam látott legmegrázóbb jelentéseknek, amelyek a csapnivaló vezetés okozta visszaélésekről szólnak" nyilatkozta Margaret Hodge, a brit parlament költségvetési bizottságának vezetője.
   
"Teljességgel elfogadhatatlan, hogy a programot úgy indították útjára, hogy nem gondoskodtak ellenőrzéséről" - fűzte hozzá a képviselő, megállapítva: "a hivatal keveset tett annak érdekében, hogy megakadályozza a diákok (nagy-britanniai) tartózkodását a vízumok lejárta után.  Rendkívül aggasztó, hogy a hivatal nem tudja, hányan vannak még az országban lejárt diákvízummal".
   
Az új rendszer hatályba lépése óta évente 292 ezer vízumot és 110 ezer hosszabbítást adtak ki diákoknak és hozzátartozóiknak. A legtöbben Kínából, Bangladesből és Indiából érkeztek a szigetországba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.