Több száz járatot kellett törölni

Vége a sztrájknak a német repülőtereken

Németországban befejeződött kedden délután a repülőtereken a szolgáltatói ágazat szakszervezetének (ver.di) figyelmeztető sztrájkja, amely miatt több száz járatot kellett törölni.

2012.03.27 18:22MTI

A munkabeszüntetés miatt összesen 11 németországi repülőtéren állt le rövidebb-hosszabb időre a forgalom. Frankfurtban, az ország legnagyobb repülőterén a napi 1.300 járat közül 450-et kellett törölni, a Lufthansa, a legnagyobb német légitársaság pedig több mint 400 járatot törölt az országos menetrendjében keddre betervezett 1.850 közül.
   
A ver.di a közszférában zajló bértárgyalások szerdai fordulója elé időzített figyelmeztető sztrájkkal a béremelési követelésének kívánt nyomatékot adni. A szakszervezet 6,5 százalékos, és legkevesebb havi 200 eurós fizetésemelést követel a közszférában dolgozó 2 millió munkavállalónak. A munkaadói oldal ajánlata 3,3 százalékos emelés két évre korlátozva, és 200 eurós egyszeri juttatás.
   
A munkabeszüntetés március eleje óta tart megszakításokkal, és mindig más-más tartományokban. Kedden a repterek mellett Hamburgban, Rajna-vidék–Pfalz és Saar-vidék tartományban sztrájkoltak, több településen például nem szállították el a szemetet, egyes városokban zárva tartottak az óvodák, és voltak kórházak, ahol csak a halaszthatatlan műtéteket végezték el.
   
Frank Bsirske, a ver.di vezetője a frankfurti repülőtéren tartott szakszervezeti gyűlésen mondott beszédében kiemelte, hogy a keddi sztrájk "az utolsó figyelmeztetés" volt, és hamarosan határozatlan idejű általános sztrájk következhet, ha a munkaadói oldal nem fogadja el a követeléseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.