Mérséklődött az infláció

Lejjebb kúsztak az árak az euróövezetben

Csökkentek a fogyasztói árak az euróövezetben januárban decemberhez képest, a havi és az egy évre visszatekintő infláció is mérséklődött.

2012.02.29 12:50MTI

Az Eurostat szerdán kiadott harmonizált inflációs adatai szerint decemberhez képest 0,8 százalékkal voltak alacsonyabbak a fogyasztói árak, tavaly januárhoz viszonyítva pedig 2,6 százalékkal nőttek. Az éves szintű felülvizsgált adat kisebb a gyorsbecslésben szereplő 2,7 százaléknál.
   
Decemberben havi szinten 0,3 százalékkal, éves összevezetésben 2,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az euróövezetben.
   
Az élelmiszer és energiaárak nélkül számított éves szintű maginfláció januárban 1,5 százalék volt. Az év első hónapjában az élelmiszer- és energiaárak nélkül az árak 1,7 százalékkal csökkentek decemberhez képest.
   
Elemzők szerint az adatok azokat a piaci várakozásokat táplálják, hogy a gazdasági lassulás miatt az árnövekedés üteme tovább mérséklődik az euróövezetben.
   
Az euróövezeti éves infláció decemberben csökkent 2,7 százalékra azt követően, hogy három hónapon át 3 százalékon volt. Azt megelőzően, a 2009. évi 0,6 százalékos deflációs mélyponttól kezdődően fokozatosan nőtt az árak emelkedésének üteme.
   
Az eurótörténeti inflációs csúcs 2008 június-júliusban volt, 4 százalék éves szinten.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.