Öt éve a legjobb esztendőt zárta az ágazat

Az amerikai bankok már kiheverték a válságot?

A legnagyobb amerikai bankok utolsó negyedévi jó szereplése öt éve nem látott összesített nyereséghez segítette tavaly az amerikai bankágazatot.

2012.02.28 18:54MTI

Elemzők szerint a növekvő profit és a kevesebb csődbe jutott bank egyértelműen azt jelzi, hogy az ágazat már kiheverte a 2008-as válságot.
   
Tavaly az összprofit elérte a 119,5 milliárd dollárt - ez 2006 óta a legnagyobb nyereség.
   
A 10 milliárd dollárt meghaladó vagyonnal rendelkező bankok adták a negyedik negyedévben a bankágazat szinte teljes profitnövekedését: míg ezek a bankok csak 1,4 százalékát teszik ki a teljes amerikai bankállománynak, a tavalyi utolsó negyedévben az összesített nyereség 81 százalékát adták.
   
Ugyanakkor az utolsó negyedévre 813-ra csökkent az amerikai bankfelügyelet "problémás bankok listáján" szereplő pénzintézetek száma, ez csupán 11 százaléka a szövetségi szinten biztosított bankoknak.
   
Bíztató az is, hogy az idén eddig csak 11 bank ment csődbe az Egyesült Államokban, tavaly egész évben 92, míg 2010-ben még 157.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.