"Sajnálattal tudomásul vennénk a döntést"

Schäuble: nem gond, ha egy tag kilép az euróövezetből

A német pénzügyminiszter szerint elviselné az Európai Unió, ha az euróövezetből kiválna valamely tag.

2012.02.28 19:19MTI

Wolfgang Schäuble újságírói kérdésre válaszolva elmondta: ha a közös fizetőeszközt használó uniós országok egyike úgy döntene, hogy kilép az euróövezetből, illetve az EU-ból, akkor a "döntést sajnálattal tudomásul vennénk, és tiszteletben tartanánk", hiszen az uniós integráció alapja a szabadság, a jogállamiság és a mentesség a diszkriminációtól.
   
Schäuble alig néhány nap alatt már a második miniszter a német kormányban, aki hangosan gondolkodik az euróövezet taglétszámának esetleges csökkenéséről. Az első Hans-Peter Friedrich belügyminiszter volt, aki egy hétvégi interjúban kifejtette, hogy szerinte Görögország nagyobb eséllyel állhatna talpra és válhatna versenyképessé, ha az euróövezeten kívül próbálkozna ezzel.
   
A pénzügyminisztert azon a berlini eseményen kérdezték az euróövezet elhagyásának lehetséges következményeiről, amelyen a Nemzetközi Károly-díjat odaítélő aacheni testület szóvivője és a város polgármestere hivatalosan tájékoztatta őt arról, hogy az idén neki szánják az elismerést. 
   
Az indoklás szerint Schäuble a valutaunió stabilizálása és a földrész egyesülése érdekében végzett tevékenységével érdemelte ki a magas kitüntetést. Az utóbbi harminc év csaknem valamennyi fontos integrációs lépésében jelentős szerepet játszott - indokolta a választást a Nagy Károly császárról (748-814) elnevezett díj odaítélésesről döntő kuratórium.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.