Nem ajánlott a befektetés Magyarországon

Meglepődött a kormány: pofont kaptunk a Fitch-től

Megvonta a befektetési ajánlású szuverén devizaadós-osztályzatot Magyarországtól pénteken a Fitch Ratings.

2012.01.06 14:59MTI

A londoni CDS-piac nem reagált a Fitch lépésére

Londoni felzárkózó piaci elemzők kommentárjai szerint a Fitch lépése várhatóan a továbbiakban sem gyakorol jelentősebb hatást a magyar befektetési eszköztök árazására, egyrészt mert a másik két nagy hitelminősítő - a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service - már a múlt hónapban a befektetésre nem ajánlott sávba sorolta át Magyarországot, másrészt a piac most már elsősorban az IMF-tárgyalások fejleményeire figyel. 
   
Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzői az MTI-nek a Fitch bejelentése után elmondták, hogy a magyar kormánykötvény-adósság törlesztésének leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a pénteki késői jegyzésben 696 bázispont környékén mozgott az előző esti 735 bázispontos záró után.
   
Az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos, a piac által kedvezően fogadott magyar kormánynyilatkozatok hatására már a pénteki nyitásban meredek csökkenéssel a 700 bázispontos sáv alá süllyedt a magyar CDS-díjszabás, amely előző nap még 750 bázispont feletti rekordszinteken járt.
   
A magyar CDS-középárfolyam a Fitch Ratings által bejelentett osztályzatrontás után sem lendült ki a 700 bázispont alatti sávból.
   
A pénteki kereskedésben kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi értékű, tízmillió euró ötéves magyar államkötvényre jelenleg 690 ezer eurót valamivel meghaladó éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciókat a londoni piacon. Ez az előző záróhoz képest hozzávetőleg 40 ezer eurós, az előző napi napközbeni csúcsokhoz mérve csaknem 60 ezer eurós csökkenés.
   
A magyar CDS-árszint a csütörtöki rekordok előtt soha nem járt 700 bázispont felett; legutóbbi csúcsát novemberben érte el, 650 bázispont körüli árazásokkal.
   
A CDS-tranzakciók árazása jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.
   
A CMA DataVision számítási modellje szerint a péntekre kialakult magyar CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac pillanatnyilag 38,7 százalékos halmozott valószínűséggel árazza Magyarország mint államadós törlesztésképtelenné válását ötévi távlatban.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics vezető felzárkózó térségi közgazdásza, William Jackson a Fitch Ratings bejelentése után azt mondta, hogy a piacok jórészt előre beárazták a Fitch lépését, emellett a Standard & Poor's és a Moody's korábbi hasonló lépései nyomán a magyar adósosztályzat már egyébként is befektetésre nem ajánlott szintűnek számított. 
   
Jackson szerint ezt jelzi, hogy a forint a Fitch Ratings bejelentése után is "viszonylag stabil" maradt, és pénteken a fő piaci árfolyam-befolyásoló tényező az volt, hogy "enyhült a magyar kormány hangneme" az IMF-megállapodással kapcsolatban.
   
A Capital Economics vezető elemzője közölte: a későbbiekben sem számít arra, hogy a Fitch-leminősítés nagyobb hatást gyakorolna a magyar eszközöket tartó befektetőkre, mert a továbbiakban már az lesz az "igazán fontos" piaci tényező, hogy miként haladnak a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal.
   
Arra a kérdésre, hogy a Fitch lépése felgyorsíthatja-e az IMF-tárgyalásokat, Jackson úgy fogalmazott, hogy "kis hatás elképzelhető", de a nagyobb befolyásoló tényező az, hogy mi történik a piacokon. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy előző nap "nagyon nagy eladási hullám" alakult ki a magyar befektetési eszközök piacán, és "úgy tűnik, hogy a mai (pénteki) kormányzati nyilatkozatok már tükrözik ennek hatását".
   
Az elemző szerint azt, hogy lesznek-e a későbbiekben is ilyen mértékű eladási hullámok, az határozza majd meg, hogy a befektetők miként ítélik meg az IMF-tárgyalásokon elért haladást.
   
Jackson szerint a pénteki kormányzati nyilatkozatok alapján "meglehetősen jónak tűnnek" az IMF-megállapodás esélyei, de "jelentős számú akadály is van, nem utolsósorban a vitatott jegybanktörvény és a (gazdasági) stabilitási törvény". A Capital Economics elemzője azt jósolta, hogy a nézetkülönbségek elsimítása "elég nehéz lesz, ... (a folyamat) nem lesz mentes a súrlódásoktól".
   
A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci közgazdászai pénteki kommentárjukban úgy vélekedtek: az MNB függetlenségével kapcsolatos "patthelyzet" alapján juthatott a Fitch Ratings arra a következtésre, hogy még nem tekinthető eldöntött ténynek az új finanszírozási megállapodás megkötése az IMF-fel.
   
Mindazonáltal a GS londoni elemzői sem valószínűsítették, hogy a Fitch pénteki lépése érdemben befolyásolná a magyar befektetési eszközök piaci árazását. A Goldman Sachs szakértői is azt valószínűsítették, hogy a piac inkább az IMF-programról szóló tárgyalások híreire reagál majd, mivel e tárgyalások sokkal fontosabbak a hosszú távú finanszírozási kilátások szempontjából.

A GS elemzői pénteki kommentárjukban azt jósolták, hogy végül létrejön majd a megállapodás a valutaalappal és az EU-val, de ez időbe telik, és valószínűleg "további piaci nyomásra" lesz szükség ahhoz, hogy a kormány elfogadja a megállapodáshoz kapcsolódó feltételrendszert.
   
A ház szerint a végrehajtási kockázatok még ebben az esetben is jelentősek lesznek, ami azt jelenti, hogy "alacsony a valószínűsége" a magyar adósosztályzatok rövid időn belüli javításának.

prev[3/3]
  1. 1. oldal
  2. Giró-Szász: a kormány meglepőnek tartja a Fitch lépését
  3. A londoni CDS-piac nem reagált a Fitch lépésére

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.