Nőtt a kockázat

A válság miatt lesznek rabszolgák a gyerekekből?

A gazdasági világválság következtében a világ sok országában nőtt a kockázata annak, hogy veszélyes körülmények között dolgoztatnak gyermekeket.

2012.01.06 12:39MTI

A Maplecroft 197 országban vizsgálta a gyermekmunka feltételeit. Megállapítása szerint az államok csaknem kétötödében "rendkívül nagy" a kiskorúak fizikai és szellemi fejlődésére káros kényszerfoglalkoztatás veszélye.

Fekete-Afrikában a legrosszabb a helyzet; a kockázatelemző cég által felállított rangsorban a tíz sereghajtóból hat afrikai ország: Szomália, Szudán, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Etiópia, Burundi és Zimbabwe. A többi négy ország Afganisztán, Pakisztán, Észak-Korea és Mianmar. A Kongói Demokratikus Köztársaságban több tízezer gyermeket dolgoztatnak bányákban, sokszor veszélyes körülmények között.

A fegyveres konfliktus sújtotta Szudánban és Csádban az a legnagyobb veszély, hogy elrabolják a kiskorúakat, akiket azután kényszermunkára kényszerítenek. Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) becslése szerint 158 millió, 5 és 14 év közötti gyermek dolgozik a világon, több mint egyharmaduk Fekete-Afrikában, jellemzően a mezőgazdaságban.

A Maplecroft rámutatott: a szegénység és a gyermekmunka szorosan összefügg. Ha egy kiskorú kimarad az iskolából, mert dolgozni kényszerül, még kisebb az esélye, hogy feljebb tud kapaszkodni a társadalmi ranglétrán. Ez ördögi körként fenntartja, több nemzedéknyi időre állandósítja a nyomort.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.