Nem ajánlott a befektetés Magyarországon

Meglepődött a kormány: pofont kaptunk a Fitch-től

Megvonta a befektetési ajánlású szuverén devizaadós-osztályzatot Magyarországtól pénteken a Fitch Ratings.

2012.01.06 14:59MTI

Giró-Szász: a kormány meglepőnek tartja a Fitch lépését

Giró-Szász András szerint a kormány meglepőnek tartja, hogy a Fitch pénteken megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot.
   
A kormányszóvivő a bankbetétek biztonságáról tartott sajtótájékoztatón a Fitch döntését illető kérdésre azt mondta: a kormány azt meglepőnek tartja, hiszen éppen az elmúlt egy nap alatt a forint árfolyama az euróval szemben nyolc forinttal erősödött,  és Magyarország CDS-felára (a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása) 70 bázispontnyit javult.
   
Hozzátette: emellett az elmúlt 24 órában számtalan olyan nyilatkozat hangzott el a kormány, köztük a miniszterelnök részéről, amely világossá tette, hogy mi a kormány szándéka az EU-val és az IMF-fel folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban.

Az elemzők nem lepődtek meg

Nem okozott meglepetést a megkérdezett elemzők körében a Fitch Ratings pénteki bejelentése, miszerint megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Magyarországtól.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője azt mondta: a lépés a levegőben volt, az elmúlt két hét eseményei alapján várható volt a Fitch lépése.
   
Az elemző szerint a további leminősítéseket csak akkor lehet elkerülni, ha sikerül megállapodni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU hiteléről.
   
Felhívta a figyelmet arra, hogy a bejelentés után nem sokkal a forint árfolyama az euróval szemben erősebb szinten volt, mint a bejelentés előtt.
   
Az elemző pozitívnak nevezte, hogy megindult a tárgyalás a jegybankelnök és a miniszterelnök között.
   
A kormányfő pénteken parlamenti dolgozószobájában fogadta Simor Andrást, és mint az azt követő sajtótájékoztatóján elmondta, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökével egyetértettek abban, hogy a kormánynak és a jegybanknak a lehető legszorosabban együtt kell működnie a forintba vetett bizalom erősítése érdekében.
   
Orbán Viktor közölte: Simor Andrással közös állásponton voltak abban a kérdésben, hogy a magyar gazdaság érdeke egy minél előbbi IMF-EU-megállapodás.
   
A "vitatott jegybanktörvény" kifejezetten deklarálja a nemzeti bank függetlenségét - mondta a miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva, megjegyezve, hogy "a jegybank által kezelt devizatartalék feletti rendelkezés joga kizárólag a jegybankot illeti meg".
   
Suppan Gergely azt mondta, a találkozó segítette a forint árfolyamát is.
   
Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint a Fitch nem meglepő lépése is rámutat arra, hogy nem fenntartható a helyzet, ebből a kormánynak "ki kell kecmeregnie".
   
A piac egyértelművé tette, hogy a kormánynak szüksége van az EU-IMF-hitelmegállapodásra - mondta az elemző, hozzátéve: nem számít arra, hogy a kormány nyílegyenes úton halad majd a megállapodás felé, "de a labda ezen a térfélen van".
   
"Nincs más opció, mint a hitelfelvétel" - szögezte le Török Zoltán, aki úgy látja: bár január végéig, az MNB kamatdöntéséig még sok víz lefolyik a Dunán, a jelenlegi helyzet alapján 50 bázispontos kamatemelés látszik szükségesnek.

NGM: újabb megalapozatlan leminősítés

Megalapozatlan volt a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a Fitch Ratings döntése, amellyel megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot.

A tárca pénteki közleménye szerint a hitelminősítő cég véleménye kialakításakor nem volt körültekintő, és döntésének időzítése sem indokolható, egyebek mellett azért sem, mert a jövő héten kezdődnek az IMF-fel való tárgyalások, amelyek a kormány várakozásai szerint sikerrel végződnek. A megállapodás minden bizonnyal a piacok megnyugvásához, valamint gyors eszközár-korrekcióhoz vezet.
   
A közleményben kiemelik azt is, hogy Magyarország fundamentumai szilárdak, és gazdasági helyzete stabil, az ország az Európai Unió által is visszaigazoltan 3 százalék alatt tudja tartani a 2012-es költségvetési hiányt, miközben a külső egyensúly folyamatosan javul.
   
Tartós és jelentős folyó fizetési mérleg többlettel rendelkezik az ország, amelyet tovább növel a tőkemérleg pozitív egyenlege. A kormányzat megfelelő fiskális tartalékokkal rendelkezik, illetve képes a piacról forrásokat bevonni, ezért nincs veszélyben az államadósság finanszírozása - teszik hozzá.
   
Szintén a Fitch-döntés megalapozatlanságát támasztja alá a tárca közleménye szerint, hogy az MNB tartalékai magasak, a legutóbbi hónapban is 2 milliárd euróval emelkedtek. 
   
Hozzáteszik, hogy a kormány 2011. december 15-én megállapodott a Bankszövetséggel, amely további pozitív makrogazdasági és stabilitási hatásokkal jár.

prev[2/3]next
  1. 1. oldal
  2. Giró-Szász: a kormány meglepőnek tartja a Fitch lépését
  3. A londoni CDS-piac nem reagált a Fitch lépésére

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.