Áremelést sürgetnek a mértéktelen ivászat miatt

Túl olcsónak tartják az alkoholt a brit orvosok

Brit orvosok szerint növelni kell az alkohol árát annak érdekében, hogy elejét vegyék az évente diagnosztizált több ezer betegségnek, amelyet a mértéktelen ivászat okoz.

2011.12.14 19:24MTI

A The Daily Telegraph brit napilapnak írt levelében a szigetország orvos- és egészségügyi szakápoló társadalmának 19 neves képviselője sürgős megoldásra váró kérdésnek nevezte az alkohol árának emelését, és felszólította a kormányt, kövesse Skócia példáját, és vegye fontolóra hatósági minimum ár kiszabását minden egyes alkoholos ital esetében.
   
A levelet a brit parlamentnek az alkohol adójáról szóló szerdai vitájához időzítették, és aláírta azt az Orvosok Királyi Társasága, a Brit Orvostársaság, a Nővérek Királyi Társasága.
   
A szigetországban évente több mint egymillió ember kerül kórházba alkoholfogyasztás miatt, a túlzott ivászat 13 ezer új rákos esetet eredményez minden évben. Minden negyedik elhalálozás a 15-24 éves korosztályban az alkoholfogyasztáshoz köthető. 2010-ben az alkohol 44 százalékkal megfizethetőbb volt, mint 1980-ban, ezt jól tükrözi az alkohollal kapcsolatos egészségügyi problémák és társadalmi károk növekedése - hívták fel a figyelmet a szakemberek, akik úgy vélik, hogy az alkoholizálás évente 25 milliárd fontnyi (8000 milliárd forint) kárt okoz Nagy-Britanniának.
   
David Cameron brit kormányfő tavaly már ígéretet tett arra, hogy lecsapnak azokra az üzletekre, amelyek olcsón árulnak alkoholt, de hatósági minimum ár kiszabását nem helyezte kilátásba. 2012 áprilisában lép életbe Angliában és Walesben az a törvény, amely tiltja az előállítási költségnél olcsóbb alkohol árusítását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.