Dagad az állam zsebe

Zakatol az elszámoltatás - Százmilliárdot szereztek vissza Budaiék

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos közölte: az elmúlt egy évben 100 milliárd forintot sikerült visszaszerezni az állami költségvetés számára az adófizetők pénzéből, amely az előző kormányzat alatt került különböző utakon magáncégekhez, alapítványokhoz, magánszemélyekhez.

2011.12.14 18:35MTI

A Hajdú-Bihar Megyei Gazdakörök Szövetségének Téli gazdaesték elnevezésű fóruma nyitórendezvényén a politikus elszámoltatási szempontból sikeresnek nevezte az elmúlt egy évet.
   
Szavai szerint ebben az időszakban 1.300 bejelentés érkezett hozzájuk; jelenleg 32 nagy ügyben folytatnak vizsgálatot, 41 ügyben pedig büntetőfeljelentést tettek, illetve már megkezdődött a büntetőeljárás.
   
A kormánybiztos a fórumot megelőzően úgy fogalmazott: a siker elsősorban nem abban mérhető, hogy ki ellen indult büntetőeljárás, legyen az a volt kormányfő, Gyurcsány Ferenc, vagy Szilvássy György egykori titokminiszter, vagy Tátrai Miklós, az egykori vagyongazdálkodási szervezet vezérigazgatója, hanem abban: mennyi pénzt tudunk visszaszerezni a költségvetésnek.
   
Budai Gyula megemlítette a Péti Nitrogén Műveket, ahonnan 23,5 milliárd forintot szereztek vissza. Ezt az összeget a Gyurcsány-kormány határozata alapján a Magyar Fejlesztési Bank fizette ki a cégnek 2009-ben - emlékeztetett.
   
Felsorolása szerint az IKR Zrt.-től 6,5 milliárdot, az Omninvest vakcinagyártótól 2,5 milliárdot szereztek vissza, de sikeresnek nevezet a budapesti főpolgármester kérésére, az Alstomnál lefolytatott vizsgálatukat is, amelynek eredményeként a cég 30 milliárd forintot fizetett vissza a BKV-nak.
   
Budai Gyula elmondta, hogy bár mandátuma 2012 november 9-ig tart, várhatóan több időre lesz szükség, hogy valamennyi ügyben átfogó vizsgálatot tudjanak lefolytatni.
   
A jelenleg folyó 41 ügy közül a Budapest Airportnál, a Malévnél és a Volán vállalatoknál elindult átfogó vizsgálatot emelte ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.