Reménykedik a költségvetés

Több mint 24 milliárd pluszt hozhat az átoperált eva

Az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva jövő évi átalakítása - kulcsának megemelése 30-ról 37 százalékra és körének bővítése - 24,4 milliárd forint pluszbevételt jelent a költségvetésnek 2012-ben.

2011.11.23 14:59MTI

Ez derül ki egy számvevőszéki és költségvetési bizottsági módosító indítványból.
   
A bizottság szerdán több módosító indítványt is benyújtott a jövő évi költségvetéshez, ezek egyike átvezeti a büdzsén a módosítókkal beszavazott adóváltozások hatásait. Összességében az eredeti adócsomagban tervezetthez képest 5,5 milliárd forintos pluszbevétel keletkezik a módosítások miatt.
    
Az eva-kulcs jövőre a mostani 30 helyett 37 százalék lesz és az eva választhatóságának összeghatára 2012-ben 25 millióról 30 millió forintra nő. Ezt a Lázár János és Rogán Antal által jegyezett indítványt hétfőn, a zárószavazás előtt fogadta el a parlament. Evából 203,5 milliárd forint a módosított előirányzat.
   
A játékadó szabályainak változtatása miatt 4 milliárd forinttól esik el a költségvetés, az előirányzat 78,4 milliárd forintra csökken. Áfából plusz 5 milliárd forintot, összesen 2.700 milliárd forintot várnak, a regisztrációs adó újraszabásával 25 milliárd forinttal kevesebb lesz a bevétel jövőre, 14 milliárd forint. Az szja-bevételek előirányzata 5,1 milliárd forinttal, 1.555,8 milliárdra nő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.