Francia-német egyeztetés az euroövezet szűkítésérő

EUobserver: Kettészakadó eurozóna?

Az olasz pénzügyi és politikai válság felerősítette azokat a félelmeket, hogy az euroövezeten belül elkülönülhet egy kisebb, "gyorsabban haladó" mag.

2011.11.10 16:35MTI

Ezt írta csütörtökön külföldi hírügynökségekre hivatkozva az EUobserver brüsszeli hírportál és a BBC brit közszolgálati televízió hírportálja. Az Európai Bizottság szerint "óriási költségekkel" járna a 17 tagú eurozóna fölbomlása.

Az Euobserver által idézett, nevük elhallgatását kérő brüsszeli illetékesek szerint Párizs és Berlin "hónapok óta, minden szinten" intenzív tárgyalásokat folytat az EU működésének radikális átalakításáról, benne egy szorosabb integrációt megvalósító, feltehetően a jelenleginél kisebb euroövezetről.

Az integráció szorosabbra fűzése elkerülhetetlenül egyet jelentene egy euroövezeten belül is elkülönülő "mag" kialakulásával: egyes tagállamok nem akarnak majd részt venni ebben, mások egyszerűen nem lesznek képesek a szorosabb pénzügyi együttműködésre.

A német kormány hivatalosan tagadta, hogy ilyen tárgyalások folynának. Angela Merkel német kancellár szerdán azt mondta, sürgősen strukturális reformokra van szükség az EU-n belül, mert a világ többi része nem vár. "Ez pedig több Európát jelent, és nem kevesebb Európát" - fűzte hozzá.

Nicolas Sarkozy francia elnök kedden a strasbourgi egyetemen csak az eurót használó országok és az euroövezeten kívüli EU-tagállamok közötti különbség kapcsán beszélt kétsebességű Európáról, az euroövezeten belüli esetleges szakadásról nem szólt.

Az Európai Bizottság elnöke nem hagyott kétséget afelől, hogy ellenzi a többsebességes Európával kapcsolatos elképzeléseket. "Nem lehet béke és jólét Észak- és Nyugat-Európában, ha nincs béke és jólét Délen vagy Keleten" - jelentette ki José Manuel Barroso, az uniós végrehajtó testület elnöke szerda este Berlinben.

Az euroövezeten belül mélyíteni kell az integrációt, de ennek a folyamatnak "nyilvánosnak kell lennie, nem lehet zártkörű vagy megosztó" - mondta csütörtökön Pia Ahrenkilde-Hansen, Barroso szóvivője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.