Valamelyest javult a negatív piaci hangulat

Állampapír és devizapiac: Lassan ível felfelé az Eurózóna gazdasága

A forint a legutoljára múlt hét csütörtökön látott, tegnapi nemzetközi hangulatjavulás következtében le tudta dolgozni az e héten elszenvedett gyengülését az euróval szemben.

2009.11.06 11:47ma.hu

Újra aktivizálódott az euró/forint és az euró/dollár közötti negatív korreláció és míg az utóbbi 1.49-ig pattant fel, az elobbi 275-ig araszolt le csütörtökön. Miután vezető globális tőzsdék mind emelkedni tudtak, a régiós devizák piacán is csökkent az eladói nyomás és a vételi oldalon növekedett az ajánlatok száma. A cseh jegybank nem változtatott az 1.25 százalékos alapkamat szintjén tegnap, ami nagy erősödést váltott ki a koronában, miután a prágai monetáris irányítás korábban megszellőztette a további vágás lehetőségét.

A korona a hét eleji 26.40-rol mostanra 25.70-ig izmosodott vissza az euróval szemben, ami nem meglepő, hiszen a korábbi gyengülésnek is az esetleges vágás volt az oka. Ez a vártnál jobb mai magyar és cseh külkereskedelmi mérleggel tovább hajtja régiós devizákat és a forint mostanra 274-ig erősödött az euróhoz képest. Igaz az utóbbi tényezők hatása délutánra már mindenképpen csökkenni fog és az amerikai makroadatok – NFP, munkanélküliség – fogják meghatározni az euró/forint irányát.

Nem kizárt egy pozitív meglepetés az NFP esetében, melynek hatására akár 272-ig erősödhet a forint az euróhoz képest, rosszabb, vagy semleges adat esetén pedig a 274-277-es sávot tartják a legvalószínűbbnek a nap későbbi részében. A 3 éves (2013/E) államkötvény aukción az értékesítésre meghirdetett 25 milliárd forintnyi mennyiségre 64.39 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, a kibocsátó az eredetileg meghirdetett mennyiséget fogadta el.

A lefedettség 2.58-szoros, az aukciós átlaghozam 7.18 százalékos lett. Az aukciós átlaghozam 36 bázisponttal magasabb a legutóbbi kibocsátás átlaghozamánál, igaz 4 bázisponttal alacsonyabb az előző napi 3 éves referenciahozamnál. A mai aukción az elfogadott ajánlatok hozama 7.13 és 7.21 százalék között szóródott. Az 5 éves (2015/A) államkötvény aukción az értékesítésre meghirdetett 15 milliárd forintnyi mennyiségre mindössze 35.05 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, a kibocsátó az eredetileg meghirdetett mennyiséget fogadta el. A lefedettség 2.34-szeres, az aukciós átlaghozam 7.24 százalékos lett.

Az aukciós átlaghozam 38 bázisponttal magasabb a legutóbbi kibocsátás átlaghozamánál és 12 bázisponttal alacsonyabb az előző napi 5 éves referenciahozamnál. A mai aukción az elfogadott ajánlatok hozama 7.17 és 7.30 százalék között szóródott.

A 10 éves (2019/A) államkötvény aukción az értékesítésre meghirdetett 10 milliárd forintnyi mennyiségre 20.24 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, a kibocsátó az eredetileg meghirdetett mennyiséget fogadta el.

A lefedettség 2.02-szeres, az aukciós átlaghozam 7.50 százalékos lett. Az aukciós átlaghozam 37 bázisponttal alacsonyabb a legutóbbi kibocsátás átlaghozamánál és 9 bázisponttal alacsonyabb a tegnapi 10 éves referenciahozamnál. A mai aukción az elfogadott ajánlatok hozama 7.44 és 7.55 százalék között szóródott. Láthatólag könnyűszerrel gazdára találtak az értékesítésre felajánlott összegek a tegnapi államkötvény aukción, de az érdeklődés érzékelhetően kisebb volt, mint a két héttel ezelotti állampapír-aukción.

Az átlaghozamok nagyjából 30-35 bázisponttal emelkedtek a legutóbbi kibocsátáshoz képest. Ez egyértelműen a bizonytalanabb nemzetközi hangulattal magyarázható, valamint azzal, hogy ennek hatására csökkent az MNB – legalább is 50 bázispontos egységekben – folytatódó kamatcsökkentési politikájára fogadók aránya. Igaz, az ÁKK forrásigénye is korlátozottabb az év végéhez közeledve így elképzelhető, hogy az elkövetkező hetekben látunk még az előzetesen meghirdetettnél kisebb kibocsátásokat. Ennek ellenére viszont továbbra is be van árazva a piacba egy újabb 50 bázispontos lazítás a másodlagos hozamgörbe alapján.

Ugyanakkor kijelenthető, hogy az elmúlt 2-3 hónap intenzív állampapír-piaci hozamcsökkenése megállóhoz érkezett és az várhatóan nem fog az előző ütemben folytatódni – ha egyáltalán újraindul – a fenti okok miatt. Tegnap a múlt hét csütörtökihez hasonló mértékű – akkor a vártnál jobb harmadik negyedéves amerikai GDP adat hatására megvalósult – rallyt láthattunk a nemzetközi részvénypiacokon.

A délelőtt folyamán igaz még piros tartományban mozogtak a nyugat-európai indexek, amihez nagyban hozzájárult az év/év alapon vártnál nagyobb (3.6 százalékos) mértékben visszaeső és hó/hó alapon is csökkenést produkáló (-0.7 százalék) szeptemberi Eurózónás kiskereskedelmi forgalom. Igaz, a brit azonos havi ipari és feldolgozóipari kibocsátás jobb számokat regisztrált az elemzői konszenzusnál és rendre 1.6 és 1.7 százalékkal növekedett augusztushoz képest.

Majd kora délután következtek a BoE és az EKB kamatdöntő ülések. Egyik esetben sem történt változás a rendre 0.5 és 1 százalékos alapkamatban, viszont a BoE a mennyiségi lazításként megvalósított eszközvásárlási programját 25mrd fonttal 200mrd-ra bővítette ki. Igaz, a fontot nem gyöngítette a hír, mivel az elemzői konszenzus a 225mrd-ra való növelést valószínűsítette. És úgy tűnik ez volt az utolsó bővítés a program összegét illetően. Az EKB ülés még ennyi újdonságot sem hozott.

Trichet, EKB elnök kifejtette, hogy szerintük az Eurózóna gazdasága 2009 második felében - az USA-hoz hasonlóan - kilépett a recesszióból, bár a felívelés üteme lassú és fokozatos marad. (A várakozások szerint az Eurózóna gazdasága n.év/n.év alapon 0.5 százalékkal bovült a harmadik negyedévben és 0.2 százalékkal fog a negyedikben. Az USA adatait n.év/n.év viszonylatra átszámítva, a tengerentúlon a harmadik negyedévben 0.8-0.9 százalékos konjunktúra valósult meg az előzetes számok szerint.) Megjegyezte, hogy a lakossági hitelezés elindult, viszont a vállalati téren ennél nagyobb kihívásokkal szembesül a gazdasági közösség.

Az exit stratégiákat illetően is csak egy utalást tett Trichet, amikor azt mondta, hogy vannak olyan likviditásnövelő intézkedések, programok, melyek jórészt kihasználatlanok és hogy gondoskodni fognak ezek időbeni megszüntetéséről. A decemberi, a kereskedelmi bankoknak nyújtandó újabb 1 százalékos - 1 éves hiteltenderre vonatkozólag nem történt utalás. Tehát összességében annyi vonható le a nyilatkozatból, hogy a gazdaság jó úton halad és újabb 1 hónappal közelebb vagyunk az monetáris stimulus leépítéséhez.

Ami a délutáni amerikai makroadatokat illeti a friss és folyamatos munkanélküli segélykérelmek száma is csökkenést mutatott a legutóbbi mérések szerint, melybol következtethetünk a ma délutáni, októberi mezőgazdaságon kívüli foglalkoztatottsági számokra (magánszektor + állami szektor, NFP), ahol ezek fényében nem kizárt egy pozitív meglepetés. Viszont ennek ellenére az októberi tengerentúli munkanélküliségi ráta így is 9.9 százalékra növekedett, ami szintén ma délután kerül nyilvánosságra.

Ezen adatok fényében csütörtökön 0.5-0.6 százalékos emelkedések valósultak meg az öreg kontinens börzéin, míg a Wall-Streeten 2-2.5 százalék körüli rallyt láthattunk. Ázsiában is 1-2 százalékos pluszok alakultak ki a kereskedés végére pénteken és a nyugat-európai indexek is 0.5 százalékos zöld tartományban járnak ma reggel, míg a tengerentúli futuresek is hajszálnyival fentebb araszoltak.

Tény, hogy a múlt héten és a hét elején uralkodó negatív piaci hangulat valamelyest javult és tőzsdei lejtmenetek némileg moderálódtak, de egyik a héten összeülő vezető jegybank – Fed, BoE, EKB – sem tudta érdemben megfordítani az irányokat. (Lehet nem is akarta.) Az, hogy megerősítették a befektetőket arról, hogy fenntartják a laza monetáris politikát és mennyiségi lazításokat tehát biztosítják a likviditást amíg kell, pozitívan hatott, de átütő eredményt egyelőre nem ért el, a likviditási rally nem indult újra. Ebből azt a következtetést lehet levonni, hogy a piacnak talán az előbbi feltételek megléte már nem biztos, hogy elég lesz a tőzsdei hossz folytatásához. És ha belegondolunk – az esetlegesen kiugróan jó makroadatokon kívül – nem is találunk más a további részvényár emelkedéseket megalapozó tényezot, hiszen tudjuk, hogy már a mostani szintek is túlmentek a valós, vagy a 3-6 hónap múlva várható szinteken. Így továbbra sem várjuk a rally rövidtávon való folytatódását. A legvalószínűbb szcenáriónak a stagnálást tartják az elkövetkezendő néhány héten.

Az októberi költségvetési hiány a 26mrd forintos növekménnyel ellentétben 11.5mrd forintos többletet ért el, mellyel a szeptember végi 1,059mrd forintról 1,047mrd-ra moderálódott az idei kumulált deficit. Ahhoz, hogy teljesülni tudjon a 2009 egészére vonatkozó 3.9 százalékos GDP arányos hiánycél, a költségvetésnek a hátralévő két hónapban még 55.3mrd forintos többletet kell realizálnia.

Viszont mivel a már foganatosított, kontra-ciklikus megszorító-intézkedések egyenlegjavító hatásai túlnyomó többségben az év végén fognak jelentkezni, továbbra is jó esély van a hiánycél teljesülésére. A szeptemberi külkereskedelmi mérleg a várakozásokat felülmúlva újra robosztus 486m eurós többletet realizált, a 370m eurós várakozásokhoz képest jóval többet.

Az export 17.6 százalékkal esett a tavaly szeptemberi szinthez képest, míg az import ugyanebben a viszonylatban 23.6 százalékkal apadt. 2008 szeptemberében a külkereskedelmi mérleg még 95m eurós deficitet regisztrált. Azóta a nagymértékben csökkenő belső kereslet és az utóbbi egy-két hónapban fokozatosan magára találó exportkereslet, a 2009-es 9 havi kumulált külker többletet 3.322mrd euróra tornászták fel, míg 2008 elso kilenc hónapjában még 172m eurós hiányt láthattunk. Az előbbi tendencia folytatódásával 2009 egészére vetítve 4.1mrd eurós aktívumra számítunk a külkereskedelemben.

Természetesen az év vége felé beinduló készletfeltöltések, némi lefelé mutató kockázatokat jelentenek, de a robosztus aktívum megmaradását nem fenyegeti semmilyen veszély.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.