Mélyen a zsebükbe nyúlnak

Mindenki megszorít: spórolásban az eurózóna

Olaszország kedden csatlakozott a megszorító intézkedéseket bevezető euróövezeti országok klubjához. Az olasz kormány két év alatt 24 milliárd euróval kívánja csökkenteni az államháztartási hiányt.

2010.05.26 14:41MTI

Az elmúlt időszakban az euróövezeti országok az alábbi megszorító intézkedéseket jelentették be:

OLASZORSZÁG

A megszorítások elsősorban a köztisztviselőket és a helyi önkormányzatokat érintik. A közszférában elbocsátásokra kerül sor, befagyasztják a béreket és kitolják a nyugdíjkorhatárt, valamint csökkentik a helyi önkormányzatok juttatásait. Az olasz államháztartási hiány tavaly a bruttó hazai termék (GDP) 5,3 százaléka volt, ami meghaladta az engedélyezett 3 százalékot. A kormány a kedden meghozott intézkedésektől azt várja, hogy a deficit 2,7 százalékra csökken 2012-re.

PORTUGÁLIA

A portugál kormány május 20-án hagyta jóvá megszorító csomagját. Ennek keretében a személyi jövedelemadók kulcsát 1-1,5 százalékponttal emelik, az áfát 20 százalékról 21 százalékra növelik, a vezető beosztású állami alkalmazottak bérét 5 százalékkal csökkentik, és 2,5 százalékos adót vetnek ki a nagyobb vállalatok és bankok profitjára. Az intézkedések 2011 végéig maradnak érvényben a tervek szerint. Az intézkedések hatására az idei államháztartási hiány 7,3 százalékra csökken, a jövő évi deficit pedig 4,6 százalékra hanyatlik a tavalyi 9,4 százalék után.

FRANCIAORSZÁG

A francia kormány befagyaszt minden kiadást, kivéve a nyugdíjakat 2011-2013 között, és ugyanebben az időszakban az állam működési költségeit 10 százalékkal csökkenti.

GÖRÖGORSZÁG

A görög kormány május 2-án közölte, hogy 2014 végére a GDP 3 százaléka alá kívánja leszorítani az államháztartás hiányát a tavalyi 13,6 százalékról. Ennek érdekében befagyasztják a nyugdíjakat és a fizetéseket az állami szektorban, illetve nem lesz 13. és 14. havi juttatás. Az öregségi nyugdíj korhatárát - ami jelenleg a férfiaknál 65 év, a nőknél 60 év - a várható életkorhoz kötik. A korai nyugdíjazást 60 év alatt nem lehet majd igénybe venni. Az áfát 21 százalékról 23 százalékra emelik, 10 százalékkal növelik a benzin, a szeszesitalok és a cigaretta jövedéki adóját, a vállalati nyereségekre rendkívüli adót vetnek ki, növelik a luxusadót.

Az intézkedések bejelentése nyomán született meg a megállapodás Görögország, az IMF és az EU között a 3 éves 110 milliárd eurós támogatási csomagról. A kormány tervei szerint a GDP-arányos államháztartási hiány a tavalyi 13,6 százalékról idén 8,1 százalékra, jövőre 7,6 százalékra, 2014-ben 2,6 százalékra csökken.

IZLAND

Az idei évi költségvetés 11,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol. Valamivel több mint egy év alatt három megszorító költségvetést fogadtak el, 2008 októberében, 2009 áprilisában és 2010 decemberében. Miközben az első két költségvetés középpontjában az adóemelés állt, a tavaly decemberben elfogadott idei évre szóló büdzsé a kiadáscsökkentés helyezte az előtérbe. Idén 4 milliárd eurót kívánnak megtakarítani egyebek között a közalkalmazottak bércsökkentésével. A kormány tervei szerint évente 3 milliárd euró költségvetési megtakarítást hajtanak végre 2011-ben és 2012-ben.

SPANYOLORSZÁG

Spanyolország csökkenti az állami alkalmazottak bérét, felfüggeszti a nyugdíjak inflációkövető emelését, valamint visszafogja a beruházásokat és a regionális kormányzatok finanszírozását - jelentette be a spanyol kormány május 12-én. A közszolgálati béreket az idén 5 százalékkal csökkentik, jövőre pedig befagyasztják. A kormány két év alatt 15 milliárd eurót tervez megspórolni, ebből több mint 6 milliárdot az állami beruházások visszafogásával. Az intézkedések célja, hogy az idén a GDP 9,3 százalékára csökkenjen az államháztartási hiány a tavalyi 11,2 százalékkal szemben.

A tervek szerint 2011-ben 6 százalék, 2013-ban pedig már csak 3 százalék lesz a deficit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.