A kormány1 százalékos visszaesésre számít jövőre

Technikailag recesszióban az eurózóna

Az Európai Bizottság azt várja, hogy a harmadik negyedben 0,1 százalékkal gyengül az eurózóna gazdasága az előző negyedhez képest, amikor már 0,2 százalékkal süllyedt a bruttó hazai termék (GDP) szintén az előző három hónaphoz képest.

2008.11.03 11:52MTI

Technikai értelemben ezt azt jelenti, hogy recesszióban van már az eurózóna. A negyedik negyedre is stagnálást vár az Európai Bizottság. A Bizottság hétfőn tette közzé őszi előrejelzését, amely jövőre is stagnálásra számít, gyakorlatilag nulla (0,1 százalékos) növekedéssel.

Almunia: az eurózónában gyakorlatilag leáll a gazdasági növekedés

Az euróval fizető országokban gyakorlatilag leáll a gazdasági növekedés: az idei 1,2 százalékos GDP-bővülés után jövőre csak 0,1 százalékos növekedésre lehet számítani - közölte hétfőn Brüsszelben az EU pénzügyi biztosa. "A gazdasági látóhatár jelentős mértékben elsötétült, ahogy az Európai Uniót utolérte az ősz folyamán elmélyülő pénzügyi válság, és ennek megvan a következménye mind az üzleti, mind a fogyasztói bizalomra nézve" - fogalmazott Joaquín Almunia, ismertetve az Európai Bizottság előrejelzését az unió gazdaságának a jelenlegi számítások szerint várható alakulásáról.

Mint mondta, jövőre Németországban és Franciaországban egyáltalán nem lesz növekedés, Nagy-Britanniában pedig egyenesen a GDP - mintegy egy százalékos - visszaesésére kell számítani. Az idei első negyedévben még 0,7 százalékos volt az eurózóna növekedése, a másodikban 0,2 százalékos volt a visszaesés, míg a harmadik és a negyedik negyedévre 0,1-0,1 százalékos lassulással számolnak Brüsszelben. Az eurózóna így technikailag recesszióba süllyedt. Legutóbbi becslésében a Bizottság még 1,7 százalékos növekedést jósolt erre az évre az euróövezetre nézve.

Ez a prognózis azonban még az amerikai hitelválság Európába történt átgyűrűzése előtt fogalmazódott meg. Az egész EU-ra nézve a Bizottság 1,4 százalékot jósol, szemben a legutóbbi április előrejelzésében szereplő 2,0 százalékos növekedéssel. Jövőre azonban már csak 0,2 százalékos növekedést feltételez uniós szinten. Brüsszel becslései szerint egyre súlyosabb gondot jelent majd Európában a munkanélküliség: az eurózónában az idén 7,6 százalékos rátához képest 2009-ben 8,4, 2010-ben pedig már 8,7 százalékos munkanélküliség várható. Szintén romlik az államháztartási hiány mutatója: az euróövezetben ez az idei 1,3 százalék után 2009-ben 1,8 százalékos lesz a GDP-hez viszonyítva.

Az átlagtól azonban nagy eltérésekre kell számítani: Franciaországban már az idén eléri a hiány a 3 százalékot, jövőre pedig a 3,5 százalékot. Ilyen mutatóval a franciak nem juthatnának be az euróövezetbe, ha most kellene pályázniuk. A recessziós kilátások egyetlen pozitív mutatója a várható infláció csökkenésében mutatható ki. Az euróövezetben az idei 3,5 százalékos infláció jövőre 2,2, 2010-ben 2,1 százalékosra mérséklődik.

Egy százalék alá csökken a magyar növekedés jövőre Brüsszel szerint

Mindössze 0,7 százalékos gazdasági növekedést vár jövőre Magyarországon az Európai Bizottság, ugyanakkor most kiadott előrejelzése szerint 2010-ben a növekedés már megközelíti a 2 százalékot. A hétfőn Brüsszelben nyilvánosságra hozott, szokásos őszi jelentés idén 1,7 százalékos össztermék-növekedést vár az év egészére, hozzátéve, hogy az emelkedés már tavaly is csak 1,1 százalék volt a konszolidációs program hatásaként. 2010-ben az emelkedést 1,8 százalékra teszik Brüsszelben, de a jelentés azt is leszögezi, hogy elemzése az október 18-án benyújtott módosított költségvetési javaslaton alapul, továbbá az ismert nemzetközi helyzet miatt számos bizonytalansági tényező módosíthatja.

A magyar kormány legújabb költségvetési tervezetében már 1 százalékos visszaesésre számít. Az összes EU-tagországra kiterjedő prognózis Magyarországra vonatkozó fejezete szerint a megindult gazdasági javulást visszavetette a pénzügyi válság. Október elején az államkötvények piaca megtorpant, az értékpapírpiacon meredek hanyatlás következett be, a forint árfolyama jelentősen romlott - áll az elemzésben, amely szerint Magyarország sérülékenységét elsősorban a magas külső adósság okozza. A jelentés úgy véli, a válság főleg két csatornán keresztül gyakorol hatást az úgynevezett reálgazdaságra (a pénzügyi szektoron kívüli ágazatokra).

krízis következtében mind az exportteljesítmény, mind a háztartások kölcsöntevékenysége, fogyasztása csökken. Jövőre 1,2 százalékos visszaesés várható a magánfogyasztásban az idei egy százalékos bővülés után. Amennyiben a válság még komolyabbra fordul, vagy a hatóságok - mint arról jelenleg egyeztetés folyik - további szigoritó intézkedések bevezetésére kényszerülnek, a gazdasági felélénkülés még lassúbbá válhat - véli a bizottság, amely ebben a jelentésben is emlékeztet arra, hogy az Európai Unió a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és a Világbankkal közösen összesen 20 milliárd eurós középtávú támogatási csomagot jelentett be Magyarország javára.

Az államháztartási deficit hiánya jövőre a bruttó össztermék (GDP) 3,3 százalékára csökken, az inflációt 3,9 százalékra várja a brüsszeli bizottság. Utóbbival kapcsolatban a testület úgy vélte, a tavalyi 8 százalék után a következő években jelentős csökkenés várható egyebek között a nemzetközi olaj- és élelmiszerárak csökkenése, valamint a szigorúbb honi pénzügyi feltételek miatt. A bérek Brüsszel szerint kitartóbbak maradnak az áraknál, így némi reálbér-emelkedésre is számítani lehet.

A bizottság azt is megjegyezte, hogy bevételi oldalon változatlan adórendszerrel kalkulált, tekintve, hogy a kormány visszavonta a tervezett többéves adócsomagot. Kiadási oldalon Brüsszel azt állapította meg, hogy a társadalombiztosítási fejezetekben és az állami fogyasztásban az elemzés készítésekor tervezett megtakarítások várhatóan csak részlegesen teljesíthetők. Leszögezte az elemzés azt is, hogy nem számolt költségvetési enyhítéssel a 2010-es választási év közeledése ellenére sem, és nem vette figyelembe a MÁV Cargo privatizációjából származó bevételt. A belső államadósság tavaly stabilizálódott, idén valamelyest csökken a GDP 65,4 százalékára, de jövőre és 2010-ben várhatóan ismét mérsékelten emelkedik, egészen 66,2 százalékig - áll még a jelentésben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.