Vélhetően csökkentik hitelkihelyezésüket

Itt hagyják Kelet-Európát a nyugati bankok?

Erik Berglöf, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank vezető közgazdásza azt mondta: a nyugati bankok vélhetően csökkentik a kelet-európai hitelkihelyezésüket, és egyes esetekben meg is válhatnak leánybankjaitól annak érdekében, hogy megfeleljenek a magasabb banki tőkekövetelményeknek.

2011.11.09 17:59MTI

A szakember egyben arra szólította az Európai Bankhatóságot (EBA), biztosítsa, hogy a kelet-európai országokkal igazságosan bánjanak a bankok kihelyezett hitelállományuk csökkentésekor.
   
Az európai vezetők az Európai Tanács október végi ülésén abban állapodtak meg, hogy a bankrendszer megszilárdítása érdekében emelik az európai bankok tőkemegfelelési követelményeit. A megemelt tőkeszinteket újabb tőke bevonásával, vagy akár a meglévő eszközállomány zsugorításával is elérhetik a bankok. Az európai kormány- és államfők közleményükben hangsúlyozták ugyanakkor, a nemzeti hatóságok feladata lesz, hogy ellenőrizzék: a folyamat nem vezet a hitelpiac beszűküléséhez.
   
Berglöf az interjúban abbéli várakozásának adott hangot, hogy az új tőkemegfelelési ráta "jelentős hitelkihelyezés-csökkentéshez" vezethet Közép- és Kelet-Európában, továbbá a nyugati anyabankok dezinvesztíciót hajthatnak végre, azaz eladhatják vagy bezárhatják leányaikat.
   
Korábban, a Lehman Brothers 2008. évi csődjekor hasonló félelmek mutatkoztak a piacokon. Berglöf szerdán úgy fogalmazott, hogy most "számottevően rosszabb" a helyzet. Mind mondta, "most sokkal strukturálisabb jellegű a probléma, és úgy tűnik, gyökereiben veszélyezteti a határokon átívelő banki szolgáltatásokat". Elemzők szerint az a tény, hogy számos európai bank létezése forog kockán, arra ösztönözheti a pénzintézeteket, hogy saját piacaikra és kormányaikra koncentráljanak, utóbbiak ugyanis baj esetén készségesebben nyújtanának pénzügyi segélyt.
   
Berglöf elmondta: elsődleges fontosságú, hogy amikor a bankok bemutatják feltőkésítési terveiket, akkor a felügyeleti hatóságok biztosítsák, hogy nem diszkriminálják Kelet-Európát. Úgy fogalmazott: "az egész eljárást az EBA felügyeli és el kell érni , hogy a kelet-európai országok szempontjait is figyelembe vegyék, és biztosítani kell, hogy az egész folyamat konzultációs eljáráson alapuljon".

Az európai bankoknak 2012 júniusáig kell benyújtaniuk feltőkésítési terveiket nemzeti hatóságaiknak. A német Commerzbank azonban már most jelezte, hogy nem folyósít több hitelt Németországon és Lengyelországon kívül és felgyorsítja a nem stratégiai fontosságú eszközök értékesítését.
   
A közgazdász az interjúban elmondta: ha a nyugat-európai bankok tényleg kivonulnak a térségből, akkor a kormányoknak sok esetben nem lesz más választása, mint átvenni a leányvállalatok tulajdonlását. Kifejtette: "2008-2009-ben már volt szó államosításról és a piacok megvédéséről (ring-fencing). Most vélhetően hasonló dolgokat hallunk majd".
   
Berglöf kiemelten hangsúlyozta, hogy a legfontosabb az, hogy bármilyen kivonulás rendezett legyen és megfelelően hosszú idő alatt menjen végbe, hogy új szereplők jelenhessenek meg a piacokon. "Ez időbe telik (...). Vannak érdeklődő vevők, néhány nemzetközi bank, amely figyeli a térséget. Arra kell törekedni, hogy az államok ne kényszerüljenek elővásárlásra" - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.