Egy "elveszett évtized" veszélyéről szólt Lagarde

A gazdag országok kezében van a megoldás

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója azt mondta: az európai hitelválság a világgazdaságot egy "elveszett évtizedbe" sodorhatja; a megoldás a gazdag országok kezében van.

2011.11.09 16:36MTI

Lagarde szerint a gazdag államoknak kell magukra vállalniuk a növekedés és a bizalom helyreállításának terhét, mert őket "különleges felelősség terheli". Mint mondta, a Görögország megmentését szolgáló csomag megerősítésének terve "a helyes irányba tett lépés", de a világgazdaság kilátásai továbbra is bizonytalanok.
   
A látóhatáron sötét felhők gyülekeznek - állapította meg az IMF első embere -, megnevezve az Európai Uniót és az Egyesült Államokat.
   
"Amennyiben nem cselekszünk bátran és közösen, a világ gazdaságainak számolniuk kell a veszéllyel, amit a bizonytalanság spirálja, a pénzügyi egyensúlyhiány és a globális kereslet esetleges összeomlása jelent" - jelentette ki Lagarde, hozzátéve: fennáll a veszélye, hogy alacsony növekedés és magas munkanélküliség jellemezte "elveszett évtized".
   
A kifejezés Japánnak, az 1990-es évekbeli válságkorszakát idézi, amikor a kipukkadt ingatlanbuborék következményeként a szigetország állandó deflációval és egyre növekvő adóssággal küzdve átlagosan csupán 1 százalékos éves gazdasági növekedést produkált.
   
Lagarde Moszkvából érkezett Pekingbe és kétnapos kínai látogatásának kezdetén tartott előadást a nemzetközi pénzügyek intézetének (IIF) - a világ nagy bankjainak szervezete - által rendezett fórumon. 
   
Sajtójelentések szerint tárgyalásai kínai partnereivel elsősorban az európai válság feltartóztatását szolgáló erőfeszítésekről szólnak majd, vélhetően abból a reményből kiindulva, hogy a nagy feltörekvő gazdaságok, Kínával az élen felhalmozott devizatartalékaikból befektetnek a válság sújtotta térségekben.
   
Lagarde arra is kitért, hogy Kínának változtatnia kellene növekedési modelljén, s exportorientált gazdaságát a nagyobb belső fogyasztással kiegyensúlyozottabbá tehetné, nemzeti valutájának értékét pedig erősíthetné.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.