"A gyermekvállalás egyik feltétele a saját otthon"

Otthonteremtési program - Örülnek a nagycsaládosok

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) üdvözölte a kormányfő által szerdán bejelentett új otthonteremtési programot.

2011.10.12 18:51MTI

A szervezet közleményében azt írta: a családok gyermekvállalásának az egyik legfontosabb feltétele a saját otthon, ettől függ, hogy a házaspárok mikor és hány gyermeket vállalnak.
   
A nagycsaládosok egyesülete szerint a bevezetendő támogatási rendszer kedvezően hathat az ország demográfiai helyzetére és kiszámíthatóbbá teszi a családalapítás körülményeit.
   
A NOE hozzátette: a korábbi lakástámogatási rendszer megszüntetése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a családok devizában adósodtak el, ezeknek a családoknak segítséget jelenthet a kamattámogatás.
   
Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán a Parlamentben, a kormány új otthonteremtési programját ismertetve bejelentette, hogy az állami kamattámogatású forinthitelprogramot és új lakáshoz jutásnál a szocpol "finomított" formáját indítja újra a kormány. A két programot együtt jövőre 7-9 ezer család veheti majd igénybe, a két intézkedés a büdzsének 2012-ben 6,2 milliárd forintba kerül.

LMP: csak pár ezer emberen fog segíteni a kormány programja

Mindössze csak pár ezer emberen fog segíteni a kormány által szerdán bejelentett, 6,2 milliárd forint értékű otthonteremtési program - mondta Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezetője sajtótájékoztatón szerdán Nyíregyházán.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány csak újabb hangzatos jelszavakba csomagolta "a meglehetősen silány mondanivalóját", mivel az állami kamattámogatású forinthitel, illetve az újraindított szocpol-programon kívül maradnak a gyermekvállalást tervező családok és azok, akik úgy kerültek hitel- és rezsi adósságba, hogy már felnevelték gyermekeiket.
   
A Fidesz-kormány kétharmados többsége éppen az ország kétharmadát hagyja az út szélén - hangoztatta Schiffer András. Hozzátette: az LMP által két héttel ezelőtt bemutatott költségvetési alternatíva azonban valós megoldást kínál a devizahitelek csapdájába került családok számára.
   
Az LMP frakcióvezetője szerint egy Nemzeti Ingatlanalap felállítására lenne szükség, amelyben a bankok a követeléseikkel, a kilencven napnál régebbi tartozást felhalmozó családok az ingatlantulajdonukkal, az állam a bankadó bevételével, az önkormányzat pedig a szociális bérlakás szektorral szállna be. Ez a megoldás nemcsak több tízezer családot mentene meg a kilakoltatástól, hanem megteremtheti a közösségi bérlakás-állomány alapját is, amire már húsz éve szükség lenne - fogalmazott.
   
A "Zöld Fordulat" költségvetése abban különbözik az Orbán-Matolcsy féle költségvetéstől, hogy nem növeli az államháztartási hiányt, az államadósságot, ugyanakkor nem tartalmaz megszorításokat, sőt - folytatta a frakcióvezető -, plusz 200 milliárd forintos többletforrást biztosítana az iskolák és kórházak számára.
   
Ezt egy 1500 milliárd forintos, a költségvetésen belül végrehajtott kiadás-bevételi átrendezéssel lehetne elérni - mutatott rá az LMP frakcióvezetője. Schiffer András közlése szerint a "Zöld Fordulat" egy olyan ajánlat a társadalom számára, amely azt a pénzt adja vissza az átlag alatt kereső embereknek, amit a Fidesz vett el tőlük.
   
"Az LMP Zöld Fordulata válságálló, új munkahelyeket teremt a gazdaság számára, a progresszív adórendszer, a tőkejövedelmek fokozott megadóztatása, valamint egy ökológiai adóreform révén pedig többletforrások kerülnek az állam kezébe" - hangoztatta a politikus. A párt emellett egy kettő plusz két százalékos járulékcsökkentést is végrehajtana.
  
 Amennyiben az LMP költségvetését fogadná el a parlament, akkor a társadalom alsó rétegei nemcsak a jelenlegi, hanem a Gyurcsány-Bajnai kormányok költségvetési politikájához képest is jobban járnának - jegyezte meg Schiffer András.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.