A Fenntartható fejlődés bizottság javaslata

Kevesebb GMO-para: beléptünk a régióba

Az LMP közleménye szerint a Fenntartható fejlődés bizottság javaslatára Magyarország csatlakozott a GMO-mentes Alpok-Adria Régióhoz, mert csak nemzetközi együttműködéssel kerülhetjük el az újabb botrányos szennyezési eseteket.

2011.10.12 17:16ma.hu

A közlemény szerint „a parlament a héten elfogadta azt a Fenntartható fejlődés bizottsága által benyújtott határozati javaslatot, amely kimondta Magyarország csatlakozását a GMO-mentes Alpok-Adria Régióról szóló horvát kezdeményezéshez. Jávor Benedek, a Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke az indítványáról szóló vita során felhívta a figyelmet arra, hogy a genetikailag módosított élelmiszernövényekkel kapcsolatban Magyarországon politikai konszenzus van abban, hogy hazánknak környezeti, egészségvédelmi és gazdasági érdeke is a GMO-mentesség fenntartása.”
 
Az LMP leszögezi: „az elmúlt hónapok GMO-botrányai azonban világossá tették, hogy ennek a mentességnek a megőrzése veszélyben forog.” Az ellenzéki párt szerint a „GMO-termesztő országok a hagyományos vetőmagok esetében sem képesek biztosítani a GMO-mentességet. A szennyezett tételek pedig Magyarországra kerülve a hazai tilalmat fenyegetik. A nyáron betárcsázott termőterületek közül többet is szomszédos országokból származó vetőmagokkal vetettek be. A GMO-növények azonban nem ismerik a határokat. A környező államokból a pollen, illetve a magok terjedésével is érheti GMO-szennyezés az országot.”
 
Hozzáteszik: „a magyar tilalom tényleges megvalósítása érdekében ezért kiemelten fontos a szomszédjainkkal való együttműködés. Az elfogadott határozattal útjára induló kezdeményezéshez a továbbiakban Szlovénia, Ausztria és egyes észak-olasz tartományok csatlakozása is várható. Ezzel nem csak a hazai GMO-szennyeződés valószínűsége csökkenthető, de a közös fellépést is segítheti az Unióban és más nemzetközi fórumokon. A regionális együttműködés alapot teremt ahhoz is, hogy Magyarország más szomszédos országokkal, elsősorban Szlovákiával és Romániával tárgyalásokat kezdjen hasonló közös programok elindításáról, ezzel is javítva a hazai GMO-mentesség tényleges fenntartásának lehetőségeit” – zárul az LMP közleménye.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.