Csak a fenntartható forráshasználat célravezető

A kormány a megújuló energiákra koncentrál

Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára azt mondta: az energetika területén a megújuló energiák hasznosítására összpontosít a kormány.

2011.10.12 17:45MTI

Az államtitkár kaposvári látogatása kapcsán elmondta: fölkeltette az érdeklődését, hogy Somogy megye a kormányváltást követően hozzávetőlegesen 14 milliárd forintot nyert el az Új Széchenyi Terv környezet- és energiafejlesztésre szánt forrásaiból. Ebből 6,6 milliárdot a kaposvári önkormányzat, annak vállalkozása, valamint olyan városi vállalkozások kapnak, amelyek a környezeti infrastruktúra működtetésében kiemelt szerepet töltenek be.
   
Az államtitkár hangsúlyozta: ma azok a közösségek tudnak tartósan megmaradni a szülőföldjükön, amelyek fenntartható módon használják a táj forrásait, és gondoskodnak az elhasznált erőforrások után keletkezett melléktermékek újrahasznosításáról is. Rámutatott: Kaposváron ezt rendszerszinten végzik. Nem csak a saját vállalkozásaik, hanem a városban működő partnervállalkozások bevonásával együtt - jegyezte meg magyarázatként.
    
Bencsik János szerint "elképzelhetetlen az, hogy egy város energiaellátásának részbeni autonómiája érdekében ne jöjjön létre egy ilyen integrált együttműködés". A kérdés az - tette hozzá, hogy a különálló kezdeményezések városi szinten össze tudnak-e kapcsolódni, és az összekapcsolódó fejlesztéseket a központi pályázati rendszeren belül együttesen képes-e a pályázat kiírója és elbírálója értékelni, értékén kezelni.
  
Az államtitkár példaként a kaposvári távhőszolgáltatás fejlesztését, a gázfelhasználást legalább felerészben csökkentő megújuló alapuló energiaforrásra alapozott biomassza-előállítást, a Magyar Cukor Zrt. saját energiaigényét biztosítani kívánó, a városi fürdőt is hamarosan biogázzal ellátó, négy éve elkezdett és most egy újabb fermentor építésével folytatódó fejlesztését említette, amelyhez a beruházás összegét felét kitevő 540 millió forint állami támogatást nyújtottak.
   
Kitért arra is, hogy miként korábban jelezték, pályázatot írtak ki családi házak és a 12 lakásosnál kisebb társasházaknak használati melegvíz-előállítására és fűtésrásegítésre szolgáló napkollektorok beszerzésére, installálására a teljes gépészeti tartozékokkal együtt.

A pályázatokat október 25-től december közepéig lehet benyújtani, s 50 százalékos vissza nem térítendő támogatást lehet elnyerni, lakóegységenként maximum 800 ezer forintot - mondta az államtitkár. Közölte: erre a célra hárommilliárd forint áll rendelkezésre, amiből számításaik szerint mintegy 5500-6000 pályázat támogatására lesz lehetőség,
   
Kifejezetten klímavédelmi pályázatról van szó - hangsúlyozta Bencsik János. Hozzátette: a cél az, hogy minél több megújuló energiát állítsanak elő, és ezzel minél nagyobb mértékű széndioxid-kibocsátás csökkenést lehessen elérni, hiszen így nem hazai költségvetési forrásokból, hanem a zöldberuházási rendszeren belül meglévő klímakvóta értékesítésekből származó bevételeket lehet felhasználni.
   
Kaposvári látogatásának tapasztalatairól szólva azt mondta: amióta létrejött a közszolgáltatási holding, még jobban odafigyelnek a város üzemeltetése és a városi intézmények és közszolgáltatások energiagazdálkodására, javult a hatékonyság.
   
Közölte: felkérte a kaposvári távhő szolgáltató munkatársait és vezetését, vegyenek részt a hamarosan felálló a távhőfejlesztési cselekvési tervet előkészítő munkacsoportban, hogy a jó gyakorlatokat érvényre lehessen juttatni az új cselekvési akciótervben.
   
"A közszolgáltatást nálunk Kaposváron csak közösség tulajdonban tudjuk elképzelni" - reagált ez elhangzottakra Szita Károly, a város fideszes polgármestere. Hozzátette: ezért nem adták el a közszolgáltató cégeket, és ezért szervezték össze egy a holdingba, ami biztosítja a tartós tulajdont.
   
"A cél a kiváló minőségű szolgáltatáson túl a megfelelő árak biztosítása" - szögezte le Szita Károly, aki fontosnak tartotta megjegyezni: a közszolgáltatási árak tekintetében a nagyvárosok között Kaposvár az ország egyik legolcsóbb városa tudott maradni, egyúttal reményét fejezve ki, hogy ez így lesz a jövőben is.
   
Szita Károly a tervezett energetikai fejlesztésekről szólva elmondta: felújítják és bővítik a távhőhálózatot, tervezik egy biomassza erőmű megépítését, október végétől több tízmillió forintot takarítanak meg a cukorgyártól kapott biogáz felhasználásával a városi uszoda és gyógyfürdő működtetésénél, a Klebersberg kollégiumban pedig napkollektorokat szerelnek fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.