Ha nem csökken a hiány, jönnek a nehézségek

Az IMF sürgős takarékossági intézkedéseket vár Ciprustól

Az IMF szerint a ciprusi kormánynak sürgősen meg kell hoznia azokat az intézkedéseket, amelyekkel csökkenthető az államháztartás hiánya, ellenkező esetben nehézségek várnak a görög problémáknak erősen kitett gazdaságra.

2011.10.12 17:36MTI

Az IMF két országfelelőse szerint jövőre várhatóan egy százalékkal zsugorodni fog a ciprusi gazdaság, miután az idén jó esetben stagnálás várható. Az államháztartás hiánya a GDP 7 százaléka lesz az idén, és 4 százaléka jövőre. Az IMF-szakértők úgy látják, hogy a megszorító intézkedések elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy a mindössze egymilliós szigetország visszanyerje a befektetők bizalmát.   
   
Augusztus elején a Fitch Ratings egyszerre két fokozattal rontotta Ciprus adósságosztályzatát: a nemzetközi hitelminősítő "A mínuszról" "BBB"-re szállította le a besorolást, negatív kilátással. A hitelminősítő szerint a görög adósságválság komoly kockázatokat jelent a ciprusi bankrendszerre és az állam fizetőképességére nézve. A Fitch már május végén három fokozattal rontotta Ciprus adósi minősítését.
   
Az országnak jövőre egy milliárd euró értékű államkötvénye jár le, s az utóbbi időben meredeken emelkedő adósságkockázati felárból piaci elemzők korábban azt a következtetést vonták le, hogy Ciprus lehet a következő ország, amely nemzetközi segítségre szorulhat, mivel a piacon csak drágán tud pénzhez jutni.
   
Legutóbb azonban Oroszország segítő kezet nyújtott Ciprusnak: 2,5 milliárd euró hitelt ad neki jóval a piaci kamat alatt. A hitel - amelynek folyósítása 2012. januárban kezdődik - négy és fél évre szól, kamata 4,5 százalék, ami kevesebb, mint a fele a jelenlegi általános piaci kamatnak.
    
A ciprusi parlament augusztus végén már jóváhagyott egy gazdasági megszorító csomagot, de az az IMF szerint nem elegendő, további kiadáscsökkentő, és bevételnövelő intézkedésekre van szükség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.