A szegényektől lopott, a gazdagoknak adott?

Robin Hood talán nem is volt annyira népszerű a középkorban

Érdekes feljegyzésekre bukkant egy brit akadémikus egy XIV. századból származó történelmi könyv lapjain a pár szavas kézirat szerint ugyanis a tolvajok fejedelmeként közismert Robin Hood mégsem örvendett akkora népszerűségnek a maga idejében, mint ahogy azt a közhiedelem tartja.

2009.03.16 18:30MTI

Julian Luxford, a skóciai St. Andrews egyetemének művészettörténet-tanára a Polychronicon című, 1340-es évek végén íródott krónika margóján fedezte fel azt a 23 szavas latin szöveget, melyet egy szerzetes vetett papírra 1460 körül, és amely kétségbe vonja a hagyomány szerint jóakaratú tolvaj munkálkodását.

A legenda szerint Robin Hood a XIII. századi Angliában élt, és az ország középső részén elterülő sherwoodi erdőből indult portyáira, melyek során a gazdagoktól ellopott javakat a szegények között osztotta szét. "Ebben az időben, a közhiedelem szerint egy bizonyos Robin Hood nevű tolvaj és annak emberei garázdálkodtak Sherwoodban és Anglia más törvénytisztelő területein" - írta a krónikás.

"Szemet szúrt nekem a neve. Tisztában vagyok azzal, hogy nagyon kevés vele kapcsolatos középkori forrás van, és tudtam, hogy ez fontos lehet" - mondta Luxford, aki egyébként a VI. Henrik által 1440-ben alapított és Angliában nagy tiszteletnek örvendő Eton College könyvtárában folytatott kutatásai során talált rá a pársoros bizonyítékra. A középkori kéziratok szakértőjeként is számontartott egyetemi oktató szerint a most felfedezett iromány "egy ritka, negatív hangvételű kézirat, mely egyedülálló bizonyítéka annak, hogy a szerzetesek miként vélekedtek Robin Hoodról".

Luxford szerint persze nem volt teljesen meglepő, hogy az angol papsághoz tartozó szerzetesek ilyen negatív érzelmekkel viszonyultak a banditához, aki a korabeli történetekben, mint az egyházi személyekkel igencsak rossz kapcsolatot ápoló "jó lovag" tűnt fel. A most felfedezett kéziratnak hála, talán azt is sikerül végre tisztázni, hogy Robin Hood hol élt pontosan.

"Ez egy újabb középkori bizonyíték arra, hogy Sherwoodból származott" - mondta Luxford, aki tervei szerint, további részleteket fog közölni felfedezéséből, a Journal of Medieval History című folyóiratban. Míg egyesek szerint Anglia egyik északi megyéje, Yorkshire adott otthont a tolvajnak, addig mások a szomszédos Nottinghamshire-t nevezik meg főhadiszállásaként.

A mondavilág általában a sherwoodi erdőt jelöli meg Robin Hood "természetes környezeteként", ahová legnagyobb ellenfele, a nottinghami seriff elől menekült az útonálló. Az egykor 40,5 ezer hektáros erdő területe, mára 180 hektárra csökkent. Egyes akadémikusok szerint Robin Hood karakterét számos középkori tolvaj alakjának ötvözéséből hozták létre, mások szerint pedig az egész csupán a képzelet szüleménye.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.