Emlékmás

Visszatért az Auróra Szentpétervárra

Az Auróra-cirkálót 113 éve, 1903 júliusában állították szolgálatba a Balti flottánál, amelynek 1948-ig volt a tagja. Számos csatában vett részt.

2016.07.17 12:16MTI

A 116 éves veterán hajó a csaknem kétéves javítási munkálatok lezárultával vontatóhajók segítségével jutott el a 40 kilométerre fekvő kronstadti hajógyárból a Néva folyón a szentpétervári Petrogradszkaja rakpartnál kijelölt állomáshelyére. Szombat reggel több ezren figyelték a múzeumként működő cirkáló érkezését az észak-oroszországi városba. A cirkáló gondozásáért felelős tanács szerint egy teljes napot fog igénybe venni a hajó állomáshelyén való kikötése.

Vasárnap a rakpartot a hajótesttel összekötő palánkhíd felállítását követően tervezik az Aurórán működtetett múzeum kiállítási tárgyainak átszállítását a fedélzetre. A javítás idejére ugyanis azokat a szentpétervári központi haditengerészeti múzeum raktárában helyezték el. A cirkáló ennek a múzeumnak a részét képezi.

A felújított kiállítás hat helyett már kilenc teremmel fogadja a látogatókat, és megváltozott a tárlat jellege is: míg korábban annak fő témája az Aurórának az orosz forradalomban játszott szerepe volt, most a cirkálót három konfliktus, az 1904-1905-ös orosz-japán háború, az első és a második világháború veteránjaként mutatja be. Emellett a múzeum új részlegét képezi az egészségügyi blokk, ahol Oroszországban első ízben alkalmaztak röntgengépet. A múzeumhajó az orosz hadiflotta napján nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

Az Auróra-cirkálót 113 éve, 1903 júliusában állították szolgálatba a Balti flottánál, amelynek 1948-ig volt a tagja. Részt vett az orosz-japán (1904-1905) háborúban, az első és a második világháború ütközeteiben, valamint az 1917-es oroszországi forradalmakban. Az Aurórát 1945-47 között kijavították, 1948-tól a Néván állomásozik, és 1956-ig a leningrádi Nahimov tengerészeti iskola tanhajója volt. Az Auróra 1957-től múzeumhajó, a legutóbbi nagyjavításon 1987-ben esett át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.