Német cirkáló a tenger alatt

Német hadihajót találtak Ausztráliánál

Egy második világháborús német cirkáló roncsaira bukkantak Ausztrália nyugati partjainál. 1941 novemberében a most Perth kikötővárostól 800 kilométerre északnyugatra, az Indiai-óceánban megtalált DKM Kormoran segédcirkáló süllyesztette el a HMAS Sydney ausztrál csatahajót, amelynek a fedélzetén 645-en utaztak.

2008.03.16 11:45MTI

Közülük senki sem élte túl a hajó megsemmisülését.

A közel tízezer tonnás Kormoran - amely holland kereskedelmi hajónak álcázta magát, mielőtt megtámadta az ausztrál cirkálót - a tengeri ütközetben maga is lángra kapott, és elsüllyedt, a rajta szolgálatot teljesítő 397 tengerész közül 80 odaveszett.

A HMAS Sydney elvesztése az ausztrál haditengerészet történetének legsúlyosabb kudarca volt. A roncsot kereső búvárok most már nyomon vannak - mondta vasárnap Kevin Rudd ausztrál kormányfő.

Két hete kezdték meg a HMAS Sydney keresését; a művelet csaknem négymillió dolláros költségét a canberrai kormány állja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.